Hlavní obsah

Policistu doprovázejícího očkující zdravotníky zastřelili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

V Pákistánu přišel v úterý o život policista chránící zdravotníky očkující děti proti obrně. Neznámý útočník ho zastřelil, když stál na stráži před domem ve vesnici Khao Killaj ve střední části země, informoval server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Pákistánský policista. Ilustrační foto

Článek

Policista doprovázel zdravotníky očkující děti. Ti se v době útoku nacházeli uvnitř domu.

K útoku se nikdo nepřihlásil, ale před časem proti očkování varovalo radikální hnutí Tálibán. Islamisté viní zdravotníky ze špionáže pro Spojené státy. Vakcinace je podle nich jen zástěrkou a navíc prý děti sterilizuje.

Už v prosinci přišlo o život osm zdravotníků ve městě Karáčí, načež OSN byla nucena program očkování pozastavit. Další útoky následovaly v lednu a zemřelo při nich šest zdravotnic, jeden jejich kolega a také policista. Ve stejném měsíci ještě přišli o život další dva zdravotníci, když stoupli na minu, která ale zřejmě byla nastražena na místní šíity.

Pákistán je vedle sousedního Afghánistánu a Nigérie zemí, kde je obrna stále endemická (trvale se vyskytující). Podobný útok podobný těm v Pákistánu se nedávno udál i v Nigérii. [celá zpráva]

Reklama

Související články

V Pákistánu zabili další zdravotnice

Vlna útoků na pákistánské zdravotnice, které se zabývaly očkováním proti obrně, pokračovaly i v úterý. Útok ozbrojených islámských fundamentalistů na sanitku...

Výběr článků

Načítám