Hlavní obsah

V Egyptě se zřítil balón s cizinci, 19 mrtvých

Káhira
Aktualizováno

V egyptském Luxoru se v úterý zřítil horkovzdušný balón se zahraničními turisty. Devatenáct osob při tom zemřelo, uvedly místní úřady. Podle agentury AP je mezi mrtvými nejvíc turistů z Hongkongu.

Foto: ČTK/AP

Trosky balónu na místě nehody

Článek

„Lidé vyskakovali z výšky zhruba sedmipatrové budovy,“ popsala pro stanici BBC Cherry Tohamyová, která letěla v druhém balónu. Balón začal hořet a pak se zřítil z výšky asi 300 metrů do pole s cukrovou třtinou, popsal AP nejmenovaný zdroj z bezpečnostních složek.

„Náš pilot nám řekl, že ten balón narazil do vedení vysokého napětí a plynová bomba na palubě explodovala,“ poznamenala Tohamyová.

Podle státní tiskové agentury EgyNews byla ale příčinou požáru exploze plynové bomby používané k ohřívání vzduchu. Také společnost SkyCruise, které lety balonem nabízí, uvedla pro CNN, že v koši vybuchla bomba s plynem. Tomu by nasvědčovalo i to, že balón začal hořet ve výši 300 metrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři odklízejí trosky na místě neštěstí v LuxoruVideo: Reuters

Reportér AP na místě informoval o odvážení mrtvých v černých pytlích, napočítal nejméně osm obětí. Úřady posléze potvrdily 19 mrtvých, přežili pilot a jeden turista. Některé tiskové agentury ale uvádějí osmnáct obětí, zřejmě kvůli tomu, že jeden Brit zemřel po pětihodinové operaci.

Foto: Christopher Michel/Twitter

Přípravy na osudný let. Fotografii pořídil jeden z turistů, který letěl ve chvíli nehody v jiném balónu.

Mezi oběťmi je i devět lidí z Hongkongu, čtyři Japonci, dva Francouzi, Egypťan a Maďar.

V Luxoru byly po nehodě veškeré lety balónů dočasně zakázány, informovala agentura AFP.

Výlety horkovzdušnými balóny, pořádané obvykle při východu slunce nad starobylým Luxorem, nedalekým chrámovým komplexem Karnak a také nad Údolím králů jsou oblíbenou turistickou atrakcí, poznamenala ČTK. V roce 2009 při nehodě balónu přelétajícího nad Luxorem utrpělo zranění 16 turistů. V dubnu 2008 se při obdobném incidentu zranilo sedm turistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám