Hlavní obsah

Afghánistán obvinil americké speciální síly ve Vardaku z vražd a mučení

– Kábul
Novinky,

Afghánská vláda nařídila americkým silám, aby se stáhly z jedné z nejvzdornějších provincií Majdan Vardak, napsal list Guardian. Důvodem jsou informace od místní samosprávy, že americké elitní jednotky jsou zapletené do mučení, zmizení a vražd afghánských civilistů v oblasti.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vybavení amerických jednotek ve Vardaku

Článek

Spojené státy obvinění odmítly, ale afghánský prezident Hámid Karzáí po nedělní schůzi afghánské národní bezpečnostní rady řekl, že je přesvědčen, že důkazy, které tam předložily místní úřady, jsou tak přesvědčivé, že může požadovat, aby Američané opustili Vardak do dvou týdnů.

Guvernér provincie Vardak podle Karzáího předložil tak silné důkazy, že prezidentský palác vydal večer prohlášení: „Po jednání začalo být jasné, že ozbrojení jednotlivci označení za příslušníky amerických speciálních sil se v provincii Vardak účastnili obtěžování, otravování, mučení a dokonce vražd nevinných lidí.“

Zmíněno bylo i několik aktuálních případů. Jedním má být incident, při němž zmizelo devět lidí při operaci těchto podezřelých speciálních sil. Dalším je případ, kdy byl v noci odvezen z domu student, jehož zmučené tělo s proříznutým hrdlem bylo o dva dny později nalezeno pod mostem.

„Američané nicméně odmítli, že podnikali takové operace a že by do nich byly jakkoli zapletené jejich speciální síly,“ stojí v prohlášení prezidentského paláce.

Velitelství mezinárodních sil ISAF v Kábulu uvedlo, že bere rozhodnutí na vědomí, ale odmítlo poskytnout další podrobnosti. Též řeklo, že nemůže potvrdit, kolik ve Vardaku působí příslušníků amerických speciálních sil.

Foto: Novinky

Vardak

Mluvčí Karzáího Ajmal Faizi dodal, že k rozhodnutí se dospělo po dlouhých měsících, kdy přicházely zprávy o mučení: „Obyvatelé si stěžovali na jednotky amerických speciálních sil, že mučí a vraždí lidi v provincii. Nedávno bylo devět lidí odvedeno ze svých domovů, prostě zmizeli a nikdo neví kam. Tito jednotlivci v amerických speciálních silách, kteří stojí za zločiny, jako je vraždění, mučení a obtěžování lidi, jsou sami základním faktorem zhoršení bezpečnostní situace.“

Faizal také uvedl, že 1., 2., 3, a 6. kandak (jednotka odpovídající praporu) afghánských speciálních sil často spolupracuje s americkými speciálními jednotkami, což posiluje odpor Afghánců proti vládě v dané oblasti.

Šéfreportér místní televize TOLO Lotfullah Nadžafizada řekl: „Prezident Karzáí je podle všeho přesvědčen, že americké speciální síly spíše problémy způsobují, než aby je řešily.“ Dodal, že to může mít dopad na pokračování spolupráce po odchodu mezinárodních sil z Afghánistánu v roce 2014: „Toto rozhodnutí zkomplikuje bilaterální dohodu s USA o bezpečnosti.“

Reklama

Výběr článků

Načítám