Hlavní obsah

KLDR vyhrožuje Američanům, aby nepořádali manévry s Jihokorejci

Pchjongjang

Severní Korea pohrozila zničením americkým vojákům v Jižní Koreji, jestliže USA spolu s jihokorejskou armádou uspořádají plánované manévry. Podle severokorejské agentury KCNA to v sobotu telefonicky sdělil veliteli amerických sil v Jižní Koreji šéf severokorejské vojenské mise v demilitarizovaném pásmu Pchanmundžom.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejská raketa na odpalovací rampě

Článek

Jak upozornila agentura Reuters, přímé vzkazy Američanům z tohoto pásma zřízeného mezi oběma Korejemi po válce v 50. letech, jsou spíš výjimkou. Válka skončila jenom příměřím, takže KLDR a Jižní Korea jsou stále ve válečném vztahu.

Jihokorejská a americká armáda mají 1. března zahájit společné pozemní, letecké i námořní manévry. Zmobilizováno k nim bude podle agentury Reuters 200 000 vojáků jihokorejské a 10 000 americké armády. Kromě toho mají obě země uspořádat mezi 11. a 25. březnem simulační vojenské cvičení, do něhož bude zapojeno 10 000 Jihokorejců a 3500 Američanů. Situace budou simulovány hlavně s pomocí počítačové techniky.

"Jestliže vaše strana začne těmito nebezpečnými manévry válku v této nebezpečné době, pak bude váš osud viset v každé hodině na vlásku. Měl byste si uvědomit, že ty, kdo začínají s válkou, čeká zničení," řekl severokorejský velitel Pak Rim-so americkému generálovi Jamesovi Thurmanovi.

28 000 Američanů v Koreji

USA mají v Jižní Koreji přes 28 000 vojáků a společné vojenské manévry se konají pravidelně. Stejně pravidelně je KLDR označuje za projev nepřátelství a obviňuje Washington z přípravy invaze do KLDR.

Krátké společné námořní cvičení se konalo už začátkem února u východního pobřeží Korejského poloostrova. Přítomna byla americká ponorka USS San Francisco s řízenými střelami Tomahawk i americký torpédoborec USS Shiloh s protiraketovým systémem Aegis.

Koordinace armád u poloostrova se koná v době vyhroceného napětí, jež KLDR vytváří svými zbrojními testy. Minulý měsíc pohrozila v reakci na zpřísněné sankce Rady bezpečnosti OSN dalším jaderným testem. Sankce byly odpovědí na prosincový test rakety dlouhého doletu, jíž KLDR vynesla na oběžnou dráhu satelit. Západní státy to ale považují za test zakázané raketové technologie. Pchjongjang provedl jaderné zkoušky v letech 2006 a 2009 v obdobné situaci - také po zpřísněných sankcích, jež následovaly po odpalení raket.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám