Hlavní obsah

Soud pustil atleta Pistoriuse na kauci

– Pretorie • Aktualizováno

Atlet Oscar Pistorius bude stíhán kvůli vraždě své přítelkyně Reevy Steenkampové na svobodě. Soud v Pretorii rozhodl, že běžec může být propuštěn na kauci. Soudce stanovil její výši na jeden milión randů, tedy 2,2 miliónu korun. Obhajoba nabídla 250 000 randů.

Foto: ČTK/AP

Oscar Pistorius

Článek

Soudce Desmond Nair shledal, že nehrozí, že by Pistorius uprchl a vyhýbal se výkonu spravedlnosti, ani že by ohrožoval osoby vypovídající před soudem.

Stanovil i další podmínky kauce, sto tisíc musí být složeno v hotovosti okamžitě a dalších 900 000 v zárukách do příštího pátku. Každé úterý a pátek bude muset přijít mezi 7:00 a 13:00 na policejní stanici v Pretorii. Pistorius musí předstoupit před soud 4. června v 8:30. To ale nebude začátek procesu.

Pokud by chtěl opustit Pretorii, musí o to předem žádat. Musí úředníkům dát i své telefonní číslo, na němž bude k zastižení ve dne i v noci.

Musí též odevzdat všechny své pasy a nesmí o žádný žádat. Nesmí také vstoupit na letiště a musí odevzdat všechny palné zbraně. Má zakázáno mluvit se svědky obžaloby. Nesmí se ani vrátit do svého domu. Od propuštění  ho budou mít na starosti dva muži z probační služby a on jim bude muset hlásit svůj pohyb.

Soudce s kaucí souhlasil 

Soudce upozornil, že v dosavadním předběžném řízení nerozhodoval o tom, zda je Pistorius vinen spácháním promyšlené vraždy. „To rozhodnutí bude na soudci v řádném řízení,“ řekl. Soudce nicméně poukázal na několik chyb policie a vyšetřovatele Hiltona Bothy a také na skutečnost, že některé Bothovy poznatky, které zdánlivě svědčí proti Pistoriusovi, nejsou s jeho výpovědí v rozporu. Nair řekl, že není ani možné, aby vyšetřovatelé za týden od činu vysvětlili všechny nejasnosti.

Nair na druhou stranu osobně nechápe v Pistoriusově výpovědi spoustu detailů, například proč se neujistil, po kom střílí, když už vůbec hned střílel, i když nebyl viditelně ohrožen.

Proti propuštění na kauci byla policie i prokuratura. Žalobce Gerrie Nel tvrdil, že by Pistorius mohl ze země uprchnout. Obhajoba to odmítala nejen kvůli tomu, že Pistorius je beznohý, ale také proto, že je známý. Atletův trenér Ampie Louw uvedl, že pokud soudce jeho svěřence pustí, může začít příští týden trénovat.

Soudce zdůraznil, že Pistorius nepředstavuje hrozbu, nemá sklony k násilí, případy zmiňované v novinách, jako je náhodný výstřel z pistole, na tom nemohou nic změnit, protože nejsou závažné. Detektivu Bothovi se nepodařilo ani prokázat, že by skutečně vlastnil dům v Itálii, jak psala média. Nehrozí ani, že by ovlivňoval svědky a vměšoval se do vyšetřování.

Přítelkyni zastřelil ve vlastní koupelně

Pistorius minulý čtvrtek nad ránem ve svém domě zastřelil svoji přítelkyni Reevu Steenkampovou.

Podle obhájců to bylo nešťastné, neúmyslné zabití, prokuratura je toho názoru, že šlo o promyšlenou vraždu.

Foto: ČTK/AP

Oscar Pistorius u soudu

Šestadvacetiletý atlet tvrdí, že se bránil domnělým zlodějům. S přítelkyní šli údajně kolem desáté večer spát poté, co mu o čtyři roky starší partnerka a úspěšná modelka dala dárek ke svatému Valentýnu, který si měl ale otevřít až následující den. Kolem třetí se Pistorius podle svých slov vzbudil a šel zavřít balkónové dveře a zatáhnout závěsy. V tom prý slyšel hluk z koupelny. Vylekal se a po varování střílel po domnělém narušiteli skrze dveře toalety. Tam ale byla Steenkampová.

Žalobce tvrdí, že Pistorius každopádně střílel s úmyslem zabít, což podle něj dostatečně dokazuje už jen to, že atlet vystřelil čtyřikrát. Gerrie Nel upozornil na množství slabých míst v atletově výpovědi. Pozastavuje se například nad tím, že si běžec nevšiml nepřítomnosti partnerky v posteli.

Vrchní vyšetřovatel v průběhu slyšení uvedl, že jedna sousedka slyšela před střelbou hádku a mezi ranami pak ženský křik. Výpověď sousedky ale zpochybnil obhájce Barry Roux poukazem na to, že žena bydlí daleko od atletova domu a nemůže s jistotou říct, odkud zvuky pocházely.

Milovník zbraní

Pistorius Steenkampovou zastřelil pistolí Parabellum Taurus, kterou legálně vlastní. [celá zpráva]

Běžec byl milovníkem zbraní, úřady žádal o povolení k ještě šesti zbraním. V jeho domě se našla také munice do zbraně, na kterou neměl licenci.

V jeho neprospěch hovoří také několik incidentů z minula. Při tom posledním z ledna v kavárně v Johannesburgu málem střelil boxera Kevina Lerenu. [celá zpráva]

Odvolaný detektiv

Jeden z nejsledovanějších soudů v dějinách JAR poznamenaly organizační zmatky i faux pas se šéfem vyšetřovatelů Hiltonem Bothou. Ve čtvrtek byl z případu odvolán, jelikož je sám podezřelý ze sedminásobného pokusu o vraždu. [celá zpráva]

Ve statistikách zločinnosti a vražd je Jihoafrická republika na čele zemí celého světa. Vysoká je i míra korupce tamní policie.

Soudní dopisovatel BBC k nedostatkům líčení poznamenal, že je těžké si představit, jak probíhají ostatní řízení, která nejsou tak ostře sledovaná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám