Hlavní obsah

Ruská výletní loď se už měsíc toulá bez posádky Atlantikem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší ruská výletní loď Ljubov Orlova se už měsíc toulá bez posádky severním Atlantikem. Naposledy byla zaznamenána asi 800 kilometrů od kanadské provincie Nový Foundland a 2400 kilometrů od západního pobřeží Irska. Oznámila to ve čtvrtek agentura AFP s odvoláním na údaje od amerických námořních úřadů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Opuštěná ruská loď duchů zůstává zmítána vodami AtlantikuVideo: Reuters

 
Článek

Francouzská ekologická organizace Robin des Bois (ve francouzštině jméno středověkého anglického zbojníka Robina Hooda) vzápětí vyzvala Kanadu, odkud loď původně vyplula, aby se chopila své odpovědnosti a postarala se o plavidlo, toulající se po mořích jako novodobý Bludný Holanďan.

Parník, pojmenovaný po hvězdě sovětské kinematografie Ljubov Orlovové, vyplul z Nového Foundlandu 23. ledna na laně remorkéru, který jej měl při poslední plavbě odvléct do Dominikánské republiky, kde měla být rozebrána. Ale o den později se lano přervalo a loď zmizela.

Nesvítící loď je nebezpečná

Dokonce ohrožovala ropnou věž, ale pokus kanadských úřadů znovu ji ovládnout nevyšel a plavidlo se ocitlo v mezinárodních vodách. Od té doby Kanada podle AFP nejeví o osud lodi zájem, ačkoliv vrak stometrové délky není vybaven ani výstražnými světly a podle ekologů představuje ohrožení lodní dopravy a životního prostředí. V útrobách lodi totiž zůstalo ještě několik desítek tun paliva, maziv i toxických látek.

Parník Ljubov Orlova byl postaven na sovětskou zakázku v někdejší Jugoslávii v roce 1976, rok po smrti sovětské filmové krásky. Dlouhá desetiletí se loď plavila po Dálném východě, než byla v roce 1999 prodána a přestavěna k turistickým výpravám do Arktidy, než v roce 2010 uvázla kvůli dluhům rejdaře v kanadském přístavu St. John's, kde ji nakonec prodali na šrot.

Bludný Holanďan je od středověku známá legenda o námořníkovi, který podepsal smlouvu s ďáblem a musí trávit svůj čas stále na moři, kde si vybíjí vztek ničením všech lodí a jejich posádek. Nejznámějším uměleckým zpracováním je opera Richarda Wagnera Bludný Holanďan, odezvu legendy lze vystopovat i ve filmech Piráti z Karibiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám