Hlavní obsah

Pistoriova přítelkyně měla prázdný měchýř, detektiv nenašel rozpory ve výpovědi

Pretoria
Aktualizováno

Ve čtvrtek má soud v Pretorii rozhodnout o tom, z jakého činu bude stíhán atlet Oscar Pistorius a zda bude moci být propuštěn na kauci. Ve středu vypovídal u soudu v Pretorii detektiv Hilton Botha, který vyšetřoval střelbu v domě. Pokusil se zpochybnit výpověď Oscara Pistoria, který tvrdí, že si svou přítelkyni Reevu Steenkampovou spletl se zlodějem, a proto ji zastřelil. Křížový výslech však detektiv neustál a musel korigovat mnohá svá tvrzení.

Foto: ČTK/AP

Oscar Pistorius se u soudu rozplakal.

Článek

Botha nakonec připustil, že verze dění v domě, kterou popsal atlet, tedy, že se v noci vzbudil, aby zavřel dveře na balkón, slyšel ruch v koupelně a vzal si pistoli, protože si myslel, že je tam vetřelec, je možná. Na otázku, zda je s ní něco v rozporu, Botha uvedl, že ne: „Zní konzistentně.“

Pro obhajobu také mluví fakt, že pitva prokázala, že Steenkampová měla prázdný močový měchýř, což by potvrzovalo, že se v noci šla vymočit, a nikoli, že se ukryla na WC před běsnícím atletem. Podle obhajoby se zamkla na záchodě, když slyšela Oscara Pistoria křičet, že je v domě vetřelec.

Foto: ČTK/AP

Žena s fotografií Reevy Steenkampové

Minely policistů

Detektiv uvedl, že v domě se těsně před střelbou svítilo a byla z něj slyšet hádka. Pak se ale ukázalo, že svědkyně byla v domě vzdáleném šest set metrů. Připustil, že si myslel, že to bylo jen tři sta metrů. [celá zpráva]

I tvrzení, že v domě se našly steroidy, bylo postupně zmírňováno. Botha napřed hovořil o dvou krabičkách steroidů, pak ale upřesnil, že šlo o dvě balení testosteronu, jehly a stříkačky. Obhájce Barry Roux poté uvedl, že šlo o rostlinný výtažek, který není zakázaný, a nejde o steroid.

Foto: ČTK/AP

Detektiv Hilton Botha

Zpochybněno bylo i detektivovo tvrzení, že atlet nevolal záchranku. Policie našla dva iPhony v koupelně a dva přístroje blackberry v ložnici. Ani z jednoho se nevolalo. Obhájce Roux ale uvedl, že Pistorius měl ještě jeden telefon a že se ho policie ani nezeptala na jeho číslo.

Policie také oznámila, že v Pistoriově domě našla náboje pro zbraň, jakou nevlastnil. Detektiv ale přiznal, že nezjišťoval, komu mohly patřit. Podle některých zpráv mohla být zbraň Pistoriova otce.

Foto: ČTK/AP

Pistoriova sestra Aimee, bratr Carl a otec Henke v soudní síni

Policie navíc selhala i při shromažďování důkazů. Nenašla nábojnice na záchodě na toaletě, které našli detektivové najatí obhajobou.

Přesto ale zůstávají některé pochybnosti a rozpory. Obhajoba nedokázala vyvrátit Bothovo tvrzení, že střely byly vypáleny z výšky, což by znamenalo, že Pistorius měl na nohou protézy, i když říkal, že ne.

Nedokázala také vysvětlit, jak to, že si nevšiml, že vedle něj neleží přítelkyně, když si navíc sahal pod postel pro zbraň a okolo postele musel jít do koupelny. Obhajoba tvrdí, že atlet spal kvůli bolestem ramene na druhé straně lože.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám