Hlavní obsah

Zemřela mi v náručí, popsal Pistorius dění ve vile

– Pretoria • Aktualizováno

Oscar Pistorius v úterý před soudem v Pretorii prezentoval vlastní verzi toho, co se dělo osudnou noc v jeho domě. Čtení prohlášení muselo být přerušeno, protože se atlet rozplakal. Soudce mu umožnil mluvit dvě minuty s rodinou, aby se uklidnil. Pistorius popřel, že by vraždil, a uvedl, že si spletl Reevu s lupičem. Dodal, že modelka po střelbě ještě žila, ale po chvíli mu umřela v náručí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oscar Pistorius v soudní síniVideo: Reuters

 
Článek

"Vyšel jsem na balkón osvěžit se vánkem a zavřít posuvné dveře. Slyšel jsem hluk v koupelně,“ uvedl v prohlášení s tím, že cítil, jak jím prošla hrůza.

Nerozsvítil, vzal si zbraň a zamířil ke koupelně: "Protože jsem už dříve byl obětí zločinu, měl jsem pod postelí devítimilimetrovou pistoli."

"Vydal jsem se ke koupelně, kde jsem si myslel, že je zloděj. Křičel jsem, aby vypadl z koupelny. Byla tma a myslel jsem si, že je Reeva v posteli. Ona šla do postele a usnula.“

Použil jsem kriketovou pálku, abych vyrazil dveře.
Oscar Pistorius

„Protože jsem neměl protézy, cítil jsem se ohrožený. Vypálil jsem přes dveře a volal na Reevu, aby přivolala policii,“ dodal Pistorius s tím, že se pak vrátil do pokoje.

„Reeva nebyla v posteli, tak mi došlo, že by mohla být v koupelně. Dveře do ní byly zavřené. Vyšel jsem na balkón a volal o pomoc. Nasadil jsem si protézy. Použil jsem kriketovou pálku, abych vyrazil dveře,“ uvedl k nálezu zakrvácené pálky v domě.

Zkoušel jsem Reevu zachránit, ale ona mi zemřela v náručí.
Oscar Pistorius

„Reeva byla zhroucená na záchodě. Byla ještě naživu. Odnesl jsem ji do koupelny, zavolal záchranku a ochranku obytného komplexu, vzal jsem ji do náruče a zkusil ji snést dolů,“ uvedl v prohlášení k dalšímu vývoji.

„Zkoušel jsem Reevu zachránit, ale ona mi zemřela v náručí. Nemohl jsem unést, kolik jsem způsobil bolesti, ztuhl jsem hrůzou,“ zakončil atlet popis dění.

Nevraždil jsem, tvrdí

Pak ještě vyjádřil víru v to, že spravedlnost vyjde najevo: „Důvěřuji jihoafrickému soudnictví, fakta prokáží, že jsem nezavraždil Reevu. Věřím, že forenzní důkazy potvrdí, co jsem řekl.“

Nakonec Pistorius uvedl, že se nepokusí vyhnout spravedlnosti ani nenaruší proces: „Jsem mezinárodní sportovní hvězda, nevyhnu se svému soudu. Nevím, jestli tu jsou nějací svědci, ale nechci žádné ovlivňovat.“ Dodal, že nechce žádné výhody od státu a nebude narušovat veřejný pořádek.

Poslední věty byly jasně určené soudci, aby dal najevo, že by podmínky kauce neporušil, i když je otázka, zda ji Pistorius dostane. Soudce uvedl, že k žádosti o propuštění na kauci se vyjádří ve středu.

Po Pistoriově vyjádření obhajoba přečetla ještě výpověď běžcova kamaráda Justina Divarise, kterému atlet po tragédii volal, a známé Steenkampové, Samanthy Greyvensteinové.

Divaris řekl, že mu Pistorius volal ve 3:55. „Stala se strašná věc, zastřelil jsem Reevu. Zabil jsem svoji dívku. Bůh mě vem,“ citoval atleta Divaris.

Greyvensteinová uvedla, že jí Reeva řekla, že kdyby ji Oscar požádal o ruku, vzala by si ho.

Následně požádal prokurátor o odložení stání do středy. Soudce mu vyhověl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám