Hlavní obsah

Počítačové útočníky vystopovali až do sídla čínské armády

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značný počet počítačových útoků na americké společnosti a vládní instituce vzešel z jediného centra - dvanáctipodlažní budovy na okraji Šanghaje. Uvádí to podrobná 60stránková zpráva bezpečnostní firmy Mandiant, která podrobně zdokumentovala činnost jedné z nejaktivnějších skupin hackerů, kteří byli označováni jako "Comment Crew" nebo "Shanghai Group". Tento týden o tom informoval list The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ona budova je velitelství jednotky 61398 Čínské lidové osvobozenecké armády.

Analýza potvrzuje dřívější přesvědčení bezpečnostních služeb, že drtivé procento počítačových útoků je sponzorováno cizími vládami - a především čínskou. Peking to ovšem oficiálně popírá.

Nicméně "Comment Crew" je zodpovědná za únik obrovských objemů dat nejen třeba z firmy Coca Cola, ale také informací o společnostech souvisejících se základní infrastrukturou rozvodů energie, ropy a vody. Podle Kevina Mandia, šéfa a zakladatele firmy Mandiant, je tato skupina od roku 2006 zodpovědná za více než 140 útoků. Vedle ní působí dalších asi dvacet skupin. A podle tajných služeb jde přímo o příslušníky jednotky 61398 nebo také o smluvní dodavatele, kteří jsou na jednotku napojeni.

Byla by totiž velká náhoda, kdyby se v Číně, kde je internet silně kontrolován, počítačoví útočníci dohledaní podle registrovaných IP adres rekrutovali z 90 procent jen ze čtvrti, kde sídlí jednotka 61398.

Citlivé téma

Závěry zprávy potvrdil i kongresman Mike Rogers, předseda kongresového výboru pro zpravodajské služby. Za Bílý dům mluvčí Rady pro národní bezpečnost Tommy Vietor prohlásil: "Dali jsme již několikrát vysokým čínským představitelům najevo naše znepokojení z počítačových útoků."

Diskutuje se údajně i o možnosti obvinit čínské skupiny z krádeží, ale zároveň se podle The New York Times připouští, že jde o diplomaticky citlivé téma. Čínská strana naopak zdůrazňuje, že je především terčem útoků skupin z USA. Nicméně podle zdrojů z Bílého domu chce prezident Barack Obama téma probrat s novými čínskými vůdci s tím, že nárůst těchto aktivit významně naruší vzájemné vztahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám