Hlavní obsah

Proti Pistoriovi svědčí zakrvácená pálka, střílel už v ložnici

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

Seriózní jihoafrické noviny City Press zveřejnily v neděli informaci, že v domě Oscara Pistoria byla nalezena zakrvácená kriketová pálka. Stala se jedním z klíčových důkazů proti handicapovanému atletovi, který byl obviněn z vraždy své přítelkyně Reevy Steenkampové. Tu měl omylem zastřelit v domnění, že jde o zloděje.

Foto: Reuters

Zapečetěný vchod do Pistoriova domu

Článek

Detektivové pracují ohledně pálky s dvěma variantami. Buď ji Pistorius použil, aby se dostal na záchod, kde se Steenkampová zamkla, nebo ji naopak modelka použila při obraně.

"Na pálce je hodně krve. Forenzní testy určí, čí ta krev je," řekl zdroj listu.

City Press s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování také uvedl, že poprvé Pistorius vystřelil na přítelkyni Reevu Steenkampovou už v pokoji. Tam byla nalezena jedna nábojnice.

Steenkampová pak utekla a zamkla se na záchodě. Zřejmě až další rány byly vypáleny přes dveře toalety.

Zasažena byla čtyřikrát, pitva prokázala, že do hlavy, paže, ruky a kyčle. Měla též frakturu lebky.

Žádné stopy po vloupání

Noviny popírají, že by si mohl Pistorius splést Steenkampovou se zlodějem, který se vloupal do domu, jak tvrdil své sestře Aimee. Podle tří zdrojů z vyšetřování nebyly patrné žádné stopy z vniknutí, a nemohl tedy zaznamenat žádný podivný ruch.

Policejní mluvčí nedokázala vysvětlit, jak se tyto informace dostaly na veřejnost, ale nepopřela je: "Nebudeme komentovat nic z dnešních novin, protože případ je stále ještě před soudem."

Naopak je odmítl Medupe Simasiku z prokuratury: "Zveřejněné důkazy mohou být falešné." Podle něj ale články nemohou ovlivnit dění u soudu.

Pistoriovy telefonáty

Pistorius po tragédii uskutečnil několik telefonátů. Ve 3:20 volal svému otci a chtěl po něm, aby přijel. Podle listu Sunday Independent Pistorius volal i své známé, aby se rovněž dostavila. Ta na místě viděla atleta, jak snáší či táhne chroptící Steenkampovou dolů ze schodů. [celá zpráva]

Pistorius ještě volal ve 3:55 svému známému Justinovi Divarisovi, který listu Mail On Sunday řekl: "Řekl mi, že Reeva byla zastřelena. Řekl jsem mu 'O čem to mluvíš, nechápu'. On opakoval 'Bylo to hrozné neštěstí, střelil jsem Reevu'. Pak si vzala sluchátko sousedka a řekla mi, že je to pravda a abych přišel do Oscarova domu. Byl jsem v šoku. Ptal jsem se sousedky, zda je Reeva v pořádku a jestli nevypálila pistole náhodou. Odpověděla 'Ne není v pořádku. Potřebujeme tě tady'."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám