Hlavní obsah

V Libyi zadrželi cizince šířící křesťanství

– Benghází

V libyjském Benghází byli v úterý zadrženi čtyři cizinci pro podezření, že v zemi chtěli šířit křesťanství. Mluvčí libyjské preventivní bezpečnosti upozornil, že obracení na víru je v převážně muslimské zemi zakázáno. Úřady čtveřici vyslýchají kvůli podezření, že tiskli a šířili desítky tisíc knih o křesťanství, napsal v noci na neděli zpravodajský server BBC.

Článek

Zadržení jsou občany Egypta, Jihoafrické republiky, Jižní Korey a Švéd s americkým pasem. Policie podle agentury AP uvedla, že u nich našla 45 000 knih o křesťanství. Dalších 25 000 již rozdali.

Po ukončení výslechů bude čtveřice předána libyjské zpravodajské službě, sdělil mluvčí preventivní bezpečnosti agentuře Reuters.

Po ukončení výslechů bude čtveřice předána libyjské zpravodajské službě, sdělil mluvčí preventivní bezpečnosti agentuře Reuters.

S výtkami ohledně údajného šíření křesťanství se v Libyi již dříve potýkal Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK), jenž podle některých tvrzení rozdával v Benghází bible utečencům a snažil se je získat pro křesťanství. Skupina to popřela. Po útocích na své úřadovny v Benghází a v Misurátě musel MVČK loni přerušit svou činnost na východě a v centrální části země.

Úřad preventivní bezpečnosti vznikl v roce 2011 během občanské války, ve které byl svržen tehdejší libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. Tvoří ji několik povstaleckých brigád, které se účastnily bojů proti tomuto dlouholetému vůdci.

Reklama

Výběr článků

Načítám