Hlavní obsah

Na dálku odpálená nálož zabila v Kvétě přes 60 lidí

Kvéta
Aktualizováno

Na 63 stoupl počet obětí sobotní exploze nastražené nálože na tržišti se zeleninou v pákistánské Kvétě. Dalších 180 osob bylo zraněno, řekl policejní důstojník Vazír Chán Násir francouzské agentuře AFP. Nálož byla podle něj odpálena na dálku. Počet obětí může dále stoupat, řada zraněných je v kritickém stavu

Foto: Reuters

Bombový útok v Pákistánu

Článek

Bomba byla nastražena na tržišti, kam chodí především šíité. Podle Násira měl atentát sektářský motiv a stáli za ním sunnité. „Cílem byla šíitská komunita,“ prohlásil důstojník.

Kvéta je hlavním městem provincie Balúčistán. Tamní šíitská menšina se v minulých měsících několikrát stala terčem atentátů, 10. ledna, po explozi bomby umístěné v automobilu, kterou odpálili sebevražední atentátníci, zemřelo 96 lidí. Dalších 121 jich bylo zraněno.  [celá zpráva]

K sobotnímu atentátu se stejně jako k lednovému útoku přihlásila militantní sunnitská skupina Laškare Džhangvi.

Šíité si stěžují na nedostatečnou ochranu ze strany úřadů. Podle organizace Human Rights Watch hájící lidská práva bylo v Pákistánu v roce 2012 zabito přes 400 šíitů, což pro tuto menšinu znamenalo nejkrvavější rok v historii země.

Provincii Balúčistán už po desetiletí sužuje násilné povstání nacionalistů, kteří požadují větší autonomii a vyšší podíl na příjmech z přírodního bohatství svého regionu. Kromě nich jsou v oblasti aktivní také islámští radikálové.

Reklama

Výběr článků

Načítám