Hlavní obsah

Temná stránka atleta Pistoria: útoky na ženu a vyhrožování násilím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

Jihoafrickému běžci Oscaru Pistoriovi, který byl v pátek formálně obviněn z vraždy své přítelkyně, přitěžuje, že byl v roce 2009 stíhán za násilí proti jiné ženě. Případ útoku se záměrem způsobit vážné poškození zdraví nakonec k soudu nešel, po tragické smrti Reevy Steemkapové, která bude pohřbena v úterý, ale opět vyšel na povrch. Podrobnosti přinesly listy Mail & Guardian a The Star.

Foto: ČTK/AP

Pistoriovi pro jeho výjimečné běžecké schopnosti přezdívali Blade Runner.

Článek

Pistorius v roce 2009 skončil na sedmnáct hodin v policejní cele kvůli napadení studentky Cassidy Taylor-Memmoryové, která byla u něj na večírku. Ta uvedla, že ji po vzájemné hádce záměrně přibouchl mezi dveřmi, které to nevydržely, praskly a část jich dopadla na její nohu. Pistorius zpočátku čelil obvinění z napadení, jehož cílem bylo způsobit vážné poškození zdraví, což bylo později překvalifikováno na běžné napadení. Atlet se hájil, že studentku musel z domu vyvést, protože byla opilá a chovala se nepřístojně.

Případ se ale nikdy nedostal k soudu a policie se později atletovi omluvila, že šlo o administrativní chybu. Policie nenašla důkazy, že by dívku napadl. Taylor-Memmoryová ale obvinění stáhnout odmítala.

Pistorius později vyčíslil škody, které mu svým obviněním způsobila, na 2,2 miliónu randů (4,5 miliónu korun). Mezi jinými přišel o sponzora, banku Nedbank, které vadila velká publicita okolo případu. Musel také zrušit veřejná vystoupení, na nichž měl hovořit. Za každé inkasoval 40 000 randů.

Chtěl také odškodné ve výši 5,6 miliónu randů po ministru policie za nezákonné zatčení.

Velmi kritická k němu byla i jeho předchozí přítelkyně Samatha Taylorová, se kterou chodil 18 měsíců a která se s ním objevila v pořadu Top Billing, jenž ukazoval jejich život na Seychellách jako zhmotnělý sen. Když se začal objevovat po boku Steenkampové, Taylorová hrozila, že by mohla zveřejnit všechno, čím si s Pistoriem prošla.

Vyhrožování a násilí

V Pistoriově případě však nešlo jen o vyhrožování odvržených zhrzených milenek, popřípadě mediálně neznámých žen. Divokých událostí kolem Pistoria bylo více, například útočil na fotografy, kteří chtěli pořídit snímek nehody na dálnici N4, do které byl zapleten jeho kamarád. Když se ptali, jak si to může dovolit, údajně odvětil: "Protože jsem Oscar Pistorius".

V roce 2012 se Pistorius zapletl i do vážnějšího případu, kdy se kvůli vyhrožování dokonce musel obrátit na speciální jednotku jihoafrické policie Hawks.

Obvinil televizního producenta a majitele uhelného dolu Quintona van der Burgha, že „unesl“ nejmenovanou dívku, která si dávala schůzky s oběma a o Pistoriovi s uhlobaronem mluvila. Vyhrožoval tehdy, že přeláme nohy van der Burghovu příteli, bývalému fotbalistovi Marku Batchelorovi. Výhružky byly vzájemné a dosáhly takové intenzity, že se Pistorius raději obrátil na Hawks. Speciální jednotka to potvrdila. Pistorius to ale poté odmítl komentovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám