Hlavní obsah

Žádné zvláštní zacházení, slyšel u soudu atlet Pistorius

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria
Aktualizováno

Život fenomenálního jihoafrického atleta Oscara Pistoriuse, který jako první postižený závodil na olympiádě, i když má protézy na obou nohou, se ze dne na den změnil. Oslavovaný sportovec, který vydělával milióny z reklam, je stíhán pro vraždu své přítelkyně. Soudce i prokuratura dali najevo, že nemůže počítat se žádným zvláštním zacházením, uvedly jihoafrické weby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oscar Pistorius odchází ze soudní síněVideo: Reuters

 
Článek

Když ve čtvrtek Medupe Simasiku z Úřadu národní prokuratury vysvětloval, proč bylo slyšení před soudem odloženo, řekl: „Není tu žádný status celebrity. Případ byl odložen na pátek, aby se obviněný mohl sejít s obhajobou a připravit si žádost o kauci."

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Oscar Pistorius před soudem v Pretorii

Tvrdý přístup zaujal i soudce Desmond Nair. Řekl, že se nedá čekat žádné „zvláštní zacházení“. Obhajoba žádala, aby mohl zůstat Pistorius v policejní cele a nebyl převezen do vazební věznice, což mohlo být bráno jako výsada. Nair s tím nakonec souhlasil, napsal zpravodaj listu Guardian David Smith, podle něhož bude Pistorius dál v brooklynské policejní stanici.

Podle obhájce ale není důvodem jeho postižení, ale proslulost: „Ve vězení je plno postižených lidí.“ I cela má ale daleko k bydlení za skoro čtyři milióny randů (cca 8 miliónů korun) v Silver Lakes.

Simasiku to ve svém vyjádření pro jihoafrickou tiskovou agenturu SAPA odmítl. Podle něj bude v policejní cele jen proto, aby mohl snáze komunikovat se svými obhájci: "Jsme přesvědčeni, že je fér pro obviněného, aby se mohl setkat se svými obhájci." Dodal, že ve věznici se zadržený po skončení návštěvních hodin nemůže sejít ani s týmem právníků, ani s rodinou. "Nebudeme zdůvodňovat, proč se soud takto rozhodl, ale nehraje v tom roli status celebrity. Není to běžná praxe, ale je to rozhodnutí soudu."

Zopakoval že navzdory statutu světové celebrity se nedočká Oscar Pistorius obžalovaný z vraždy za mřížemi zvláštního zacházení.

Foto: ČTK/AP

Zhrouceného Pistoria vedou k soudu.

Soudce na závěr stání uvedl: „Přistoupil jsem na požadavek obhajoby odložit stání na úterý.“[celá zpráva]

Pistorius přišel o reklamu

Společnost Nike není jediná, která stáhla reklamu, založenou na proslulosti a vůli atleta bez lýtek. [celá zpráva]

Udělala to i společnost M-Net, která využila atleta pro propagaci svého filmového kanálu. Výrobce protetik Össur se ještě nerozhodl, jak bude postupovat, zatím kondoloval pozůstalým a čeká na výsledek procesu, stejně jako výrobce slunečních brýlí Oakley. Telekomunikační firma BT jen uvedla, že je případem šokována, a nesdělila, jak bude postupovat. Dá se ale čekat, že všichni spolupráci pozastaví.

Pistorius pomáhal také nadaci Mineseeker, která se zabývala odstraňováním min v afrických zemích, a společnosti Hounds and Heroes, která získávala peníze pro charity, záchranáře a vojenské veterány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám