Hlavní obsah

Novozélanďanka pila deset litrů Coca-Coly denně, zemřela na zástavu srdce

– Wellington

Pití velkého množství Coca-Coly bylo podstatným faktorem, jenž přispěl ke smrti Natashy Harrisové z Nového Zélandu, uvedl koroner David Crerar. Žena, které zemřela před třemi lety na srdeční zástavu, vypila deset litrů tohoto nápoje denně, uvedla BBC.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Článek

„Po zvážení všech dostupných důkazů jsem dospěl k závěru, že kdyby nepila nadměrné množství Coca-Coly, tak je nepravděpodobné, že by Natasha Harrisová zemřela, kdy zemřela a jak zemřela,“ řekl Crerar.

Množství nápoje, které vypila, překračuje dvojnásobnou hranici bezpečné denní dávky kofeinu a jedenáctinásobně překračuje doporučenou denní dávku cukru. V deseti litrech Coca-Coly je přes kilogram cukru a 970 miligramů kofeinu.

Coca-Cola se hájí, že nemůže být prokázáno, že její nápoj je spojen se smrtí Harrisové. Koroner tvrdí, že nelze výrobce limonád činit zodpovědným za zdraví spotřebitelů, kteří pijí nadměrná množství jejich výrobků. Je ale přesvědčen, že by na lahvích mělo být jasnější varování ohledně množství cukru a kofeinu.

Matka osmi dětí z Ivercargillu trpěla léta zdravotními problémy. Podle její rodiny si vypěstovala závislost na Coca-Cole a když ji neměla, projevovaly se u ní abstinenční příznaky včetně třasu.

Zřejmě kvůli pití Coca-Coly přišla žena o všechny své zuby. Jedno z jejích dětí se také narodilo bez zubní skloviny. To mělo být podle koronera pro ženu i její rodinu varováním.

Reklama

Výběr článků

Načítám