Hlavní obsah

Mali zatím nechce na svém území modré přilby

New York

Vláda Mali je váhavá v otázce rozmístění mírových sborů OSN, uvedl vysoký představitel Spojených národů pro BBC. Většina zemí přitom právě jejich nasazení považuje za nejlepší pro řešení krize v zemi, kterou se pokusili ovládnout islámští vzbouřenci.

Foto: Jerome Delay, ČTK/AP

Francouzští vojáci zabezpečují cestu do Gao.

Článek

„Nedostali jsme zatím od vlády Mali jasnou zelenou pro operaci mírových sborů,“ řekl zástupce generálního tajemníka OSN Jan Eliasson.

Podle Eliassona mohou být modré přilby rozmístěni po ukončení bojových operací.  "Navzdory váhání si myslím, že vše směřuje k fázi nasazení mírových sborů," dodal.

V Mali je nasazeno asi 4000 francouzských vojáků, kteří by se měli podle plánů Paříže začít stahovat během března. [celá zpráva]

V Mali se už podařilo dobýt zpět všechna velká města, i když od víkendu probíhají střety na severovýchodě země v Gao. [celá zpráva]

Do Mali už byly vyslány tisíce vojáků ze sousedních afrických zemí, jako je Čad, Niger, Nigérie, Togo a Senegal. Mají kontrolovat zpět dobytá města.

Situace v Mali je komplikovaná nejen kvůli nástupu islámských vzbouřenců a snaze Tuaregů odtrhnout sever země a vyhlásit tam vlastní stát Azavad. V Mali se loni v březnu uskutečnil převrat, který vedl k rozpadu země. Otázkou je, zda se vláda ustavená po puči neobává kontroly svého jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám