Hlavní obsah

Severní Korea uskutečnila podzemní jaderný výbuch

Aktualizováno

Severní Korea v úterý uskutečnila svůj třetí pokusný jaderný výbuch. Uvedl to ráno Soul, který svolal mimořádnou schůzku Rady bezpečnosti OSN. Pchjongjang poté úspěšný test potvrdil. Geologické úřady ohlásily z KLDR otřesy o síle 4,9 stupně. Čína, která je hlavním spojencem KLDR, test ostře odsoudila.

Moderátor severokorejské televize oznámil, že země provedla podzemní nukleární testVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

"Byli jsme informováni Jihokorejci, že to byl nukleární test," uvedl diplomat RB OSN. Kimův režim zkoušku potvrdil asi po třech hodinách. Tamní oficiální média oznámila, že armáda bezpečným způsobem otestovala jaderné zařízení i přes odpor OSN, která Pchjongjang vyzvala k zastavení vývoje tohoto typu zbraní.

"Bylo potvrzeno, že  jaderný test, který byl proveden perfektně a s vysokou úrovní zabezpečení za užití miniaturního a lehčího zařízení s větší výbušnou silou než dříve, neměl žádný negativní dopad na okolní přírodu," uvedla severokorejská tisková agentura KCNA. Dodala, že důvodem testu bylo "chránit naši národní bezpečnost a suverenitu proti lehkovážnému nepřátelství Spojených států."

O zkoušce podle jihokorejské agentury Jonhap Pchjongjang v pondělí předem informoval Čínu a USA.

Podle jihokorejského ministerstva obrany výbuch odpovídal síle šesti až sedmi kilotun TNT, to je zhruba třetinová síla pumy Fat Man, kterou v srpnu 1945 svrhly Spojené státy na japonské město Nagasaki. Původně Reuters informoval o síle nejméně deseti kilotun TNT, údaj později opravil.

Foto: Toru Hana, Reuters

Japonský meteorolog ukazuje epicentrum otřesů.

Seismografy zaznamenaly otřesy 

Americký geologický úřad USGS zachytil otřesy o síle 4,9 stupně Richterovy škály v 11:57 místního času (3:57 SEČ). Epicentrum leželo v oblasti Pchunggje-ri, kde byly provedeny předchozí dva testy v letech 2006 a 2009. Hypocentrum bylo v hloubce pouhého kilometru. Podle médií navíc KLDR z oblasti střelnice začala v pondělí stahovat vybavení a pracovníky.

Jihokorejská meteorologická agentura uvedla, že seismické vlny jsou podle všeho umělého původu. I japonský meteorologický úřad uvedl, že otřesy byly "jiné než u normálního zemětřesení". Korea neleží v oblasti, kde bývají zemětřesení.

Organizace pro kontrolu úplného zákazu jaderných zkoušek (CTBTO), která je pod patronací OSN a má sídlo ve Vídni, ohlásila z KLDR "neobvyklou seismickou aktivitu".

V pořadí třetí test podle AP znamená velký pokrok ve snaze severokorejského stalinistického režimu vyvinout jadernou hlavici, kterou by mohly nést rakety. Zároveň by to byl jasný signál, který by světu vyslal severokorejský vůdce Kim Čong-un, který se v zemi chopil moci v prosinci 2011 po smrti svého otce Kim Čong-ila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Archivní záběry vojenských programů Severní KorejeVideo: Reuters

Spekuluje se i o možnosti, že třetí nálož byla uranová, zatímco předchozí dvě byly plutoniové. Plutonium získala KLDR z později odstavené elektrárny v Jongbjonu. KLDR ale má i centrifugy na obohacování uranu, které se obtížněji zjišťují.

KLDR hrozila jaderným testem

KLDR koncem ledna v reakci na zpřísněné sankce Rady bezpečnosti OSN oznámila, že podnikne třetí jaderný test a že plánuje vypuštění dalších raket dlouhého doletu.

Po jednání Korejské strany práce severokorejská tisková agentura KCNA uvedla, že KLDR je odhodlána pokračovat s vypouštěním raket dlouhého doletu a uskutečnit "akci nejvyšší síly s nasazením všech prostředků", aby si zajistila bezpečnost.

"Byl zdůrazněn požadavek na další vypouštění satelitů řady Kwangmjongsong (Jasná hvězda) a výkonných raket dlouhého doletu," uvádí KCNA ze zprávy vedení KSP.

Pro Radu bezpečnosti OSN bude test zkouškou, neboť po nedávném severokorejském startu rakety dlouhého doletu, který podle Západu maskovala vesmírným programem, Pchjongjang potrestala dalšími sankcemi. Také režim pod hrozbou "významné akce" vyzvala, aby v budoucnu další rakety nevypouštěl a aby respektoval zákaz jaderné činnosti.

Peking je ostře proti

Jaderný test by mohl KLDR přivést do ještě větší izolace. Čína svého regionálního spojence vyzvala, aby dodržoval své protijaderné závazky a vyvaroval se akcí zhoršujících situaci na Korejském poloostrově, napsala agentura Reuters.

"Jde o pevný postoj Číny dosáhnout denuklearizace Korejského poloostrova a zabránit šíření jaderných zbraní, stejně jako udržet mír a stabilitu severovýchodní Asie," uvedlo čínské ministerstvo zahraničí v prohlášení.

Čína KLDR koncem ledna varovala, že jí po případném testu omezí pomoc. Chudá Severní Korea přitom ekonomicky přežívá jen díky čínské podpoře a mezinárodní potravinové pomoci.[celá zpráva]

Test odsoudil i Teherán 

Pokus kritizoval také Írán, podle něhož by žádná země světa neměla disponovat atomovými zbraněmi. Teherán je přitom podezříván ze snahy získat jadernou bombu. "Měli bychom se dostat do situace, kdy žádná země světa nebude vlastnit jadernou zbraň a kdy budou všechny nukleární zbraně a zbraně hromadného ničení zlikvidovány," řekl mluvčí íránské diplomacie Ramín Mehmanparast, kterého citovala agentura AFP.

Jaderný program KLDR

  • 9. 9. 2016 - KLDR provedla pátý jaderný test. Odpálila dosud nejsilnější nálož o síle cca deset kilotun.
  • 7. 2. 2016 - Severní Korea vypustila umělou družici
  • 6. 1. 2016 - KLDR provedla čtvrtý jaderný test, tvrdí, že šlo o malou vodíkovou bombu
  • září 2015 - Obnovený jaderný reaktor v Jongbjonu v plném provozu.
  • 20. 5. 2015 - KLDR oznámila, že zmenšila jaderné nálože, takže je může umístit do hlavic balistických raket
  • 12. 2. 2013 - KLDR provedla třetí jaderný test. Nálož měla sílo šest až sedm kilotun.
  •  24. 1. 2013 - KLDR pohrozila, že uskuteční třetí jaderný test.
  •  21. 1. 2013 - Rada bezpečnosti OSN rozšířila sankce proti KLDR.
  •  12. 12. 2012 - KLDR sama vypustila jako desátá země umělou družici. Vynesla ji raketa Unha-3, která může sloužit i jako balistická raketa.
  •  13. 4. 2012 - Severní Korea se pokusila vypustit družici, raketa však několik minut po startu explodovala.
  •  21. 11. 2010 - Severokorejští činitelé řekli americkému jadernému expertovi Siegfriedu Heckerovi, že v Jongbjonu instalovali 2000 centrifug na obohacování uranu.
  • 12. 6.  2009 - Rada bezpečnosti OSN zpřísnila sankce proti KLDR.
  • 25. 5. 2009 - KLDR provedla druhý podzemní jaderný test.
  • 13. 4. 2009 - RB OSN jednomyslně odsoudila vypuštění rakety z počátku měsíce a rozšířila vůči KLDR sankce. Den poté Pchjongjang opustil šestistranná jednání o svém jaderném programu a vyhnal inspektory MAAE.
  • 5. 4. 2009 - KLDR se pokusila vypustit satelit. Start rakety byl považován za test balistické střely.
  • Leden 2009 - KLDR oznámila, že si zachová své jaderné zbraně tak dlouho, dokud Spojené státy budou vlastním jaderným arzenálem podporovat Jižní Koreu.
  • 11. 10. 2008 - USA vyřadily Severní Koreu ze seznamu zemí podporujících terorismus.
  • 27. 6.  2008 - KLDR zničila chladící věž jongbjonského reaktoru.
  • 14. 7. 2007 - KLDR uzavřela hlavní jaderný komplex v Jongbjonu. Inspektoři MAAE to potvrdili o dva dny později.
  • 13. 2.  2007 - Další kolo šestistranných rozhovorů skončilo dohodou: KLDR souhlasila s uzavřením komplexu v Jongbjonu a vstupem inspektorů výměnou za hospodářskou a potravinovou pomoc.
  • 9. 10. 2006 - KLDR provedla první test malé jaderné nálože. Japonsko a USA pochybovaly o jeho úspěšnosti. RB OSN schválila sankce vůči KLDR.
  • 5. 7. 2006 - Severní Korea provedla zkoušku několika raket včetně balistické střely Tepodong-2.
  • 10. 2. 2005 - Pchjongjang oficiálně oznámil, že má jaderné zbraně, a to na sebeobranu proti snaze USA izolovat KLDR.
  • 10. 1. 2003 - Severní Korea odstoupila od Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT).
  • 21. 12. 2002 - KLDR odpečetila jaderný komplex Jongbjon a odpojila kamery Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Do konce roku vyhostila inspektory OSN.
  • 17. 10. 2002 - USA oznámily, že KLDR byla pod tlakem důkazů nucena přiznat, že pokračovala řadu let v tajném programu vývoje jaderných zbraní nehledě na dohodu z roku 1994.

Reklama

Výběr článků

Načítám