Hlavní obsah

Al-Káida měla v Timbuktu akademii pro teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Timbuktu

Al-Káida v islámském Maghribu vybudovala v Timbuktu výcvikové středisko pro teroristy, které fungovalo dlouhodobě, uvedl v pondělí list Daily Telegraph. V provozu bylo nejméně devět měsíců a zničeno bylo až před třemi týdny při francouzském náletu. Výcvik přiblížil Daily Telegraphu bývalý kuchař.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Maliští policisté u zbraní a vybavení radikálů

Článek

Timbuktu ovládli islámští radikálové v březnu. Pozornost poutalo především to, jak ničili památky na mystickou větev súfického islámu. Na okraji města v dvoupatrové budově policie mezitím Al-Káida vybudovala výcvikové středisko, kde se vedle Malijců cvičili i Pákistánci, Alžířané, Mauritánci a hlavně Nigerijci ze sekty Boko haram.

V Timbuktu se tak podařilo Al-Káidě vybudovat výcvikové středisko, které fungovalo v klidu bez přerušení nejdéle za poslední léta. Afghánské tábory vytvořené Usámou bin Ládinem byly zničeny po invazi do Afghánistánu v listopadu 2001 a pákistánské tábory jsou terči náletů amerických bezpilotních letadel, takže se musejí neustále přesouvat.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Zadržení islámští radikálové, kteří prodělávali výcvik v Timbuktu

Timbuktu navštěvoval Mochtár Belmochtár, který stál za nedávným útokem na plynová zařízení v Alžírsku.[celá zpráva]

Každý den přicházeli rekruti, uvádí kuchař

Třicetiletý Fradž Mohammad Arbi pracoval v budově jako kuchař a uklízeč. Viděl, jak do oplocené budovy přicházejí adepti na výcvik. Bydleli přímo v někdejších kancelářích policie, jež se proměnily na ubytovnu. „Každý den mohli přicházet noví rekruti, většinou jeden nebo dva, ale i více,“ řekl listu Daily Telegraph.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Maliský policista ukazuje zbraně používané islámskými radikály ve výcvikovém středisku v Timbuktu.

Podle něj centrum řídil asi třicetiletý Alžířan abú Harís, jehož zastupoval další Alžířan abú Hamza, který měl jako bývalý voják na starosti výcvik zacházení se zbraněmi. Údržbu zbraní měl na starosti Pákistánec Amir. Ten instaloval také kulomety na terénní pick-upy.

Arbi uvedl, že rekruti vstávali kolem čtvrté a den začínali modlitbami v pět. Pak je čekal fyzický výcvik v pouštních uniformách, který zahrnoval i pěl koleček běhu okolo budovy a dvacet kliků v písku.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Zabavené náboje a pažby

Po dalších modlitbách v sedm následoval výcvik ve střelbě v dunách za budovou a výcvik ve sborce a rozborce automatů AK-47.

Po dalších modlitbách a obědu, ke kterému Amri připravoval těstoviny nebo rýži, následoval výcvik v učebnách, kde probíhaly i hodiny náboženství a politická školení, ale zřejmě i výcvik v taktice útoků. Rekruti, kteří nejvíc pokročili s výcvikem, byli zařazovaní do strážní služby.

Foto: Novinky.cz s použitím Yahoo Maps, Novinky

Mali

Nálet na evakuovanou budovu

Budova byla sice zničena při náletu, ovšem hned po zahájení francouzských útoků na pozice islámských radikálů v Mali ji bojovníci Al-Káidy i rekruti opustili a rozptýlili se po Timbuktu. Pak abú Harís rozsvítil všechna světla, aby to vypadalo, že se budova dále využívá a zaměřilo na ni svou pozornost letectvo, místo v dané chvíli hodnotnějších cílů.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzští vojáci hlídkují v Timbuktu

Když francouzské jednotky z města vytlačily islámské radikály, bylo výcvikové středisko objeveno. Maliská police tam zadržela několik lidí a zajistila zbraně, většinou pušky, ale také náboje do kulometů.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Zajištěné zbraně a vybavení islámských radikálů z výcvikového střediska v Timbuktu

Reklama

Výběr článků

Načítám