Hlavní obsah

Milióny hinduistů se přijely ponořit do Gangy, v tlačenici zemřelo 36 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí
Aktualizováno

Při hinduistickém náboženském svátku zahynulo v neděli v Indii nejméně 36 lidí. Na přeplněném nádraží ve městě Iláhábád propukla panika. Dalších bezmála 40 osob bylo zraněno, oznámil v pondělí bilanci obětí mluvčí železnice. Kvůli tragédii rezignoval na svůj post šéf organizačního výboru Kumbh mély Azam Chán.

Foto: Jitendra Prakash, Reuters

Hinduisté na slavnosti Kumbh méla

Článek

Desítky miliónů poutníků se v neděli ponořily do vod u soutoku řek Gangy a Jamuny, aby tak uskutečnily rituální očistu v rámci tradičního hinduistického svátku Kumbh mélá. Tento svátek je jedním z největších náboženských shromáždění na světě. Podle očekávání se letos do vod řeky ponoří až 100 miliónů poutníků, kteří věří, že koupelí v posvátných vodách ze sebe smyjí hříchy.

K večeru způsobili poutníci odjíždějící po rituální koupeli domů obrovskou tlačenici na místním nádraží. "Na nástupištích bylo příliš mnoho lidí. Stanice byla přeplněná," řekl BBC ministr železnic Pavan Kumar Bansal, když vysvětloval příčiny tragédie.

Na nádraží byly v tu chvíli desetitisíce lidí a podle svědků tam vypukl naprostý chaos. Už v neděli byla potvrzena smrt 18 lidí, dnes zdravotnické a policejní zdroje zvýšily počet obětí tragédie na dvojnásobek. Po dvě hodiny se zdravotníci nedokázali dostat k obětem přes davy lidí na nádraží i před ním.

Situace však stále není vyřešená, dodal Bansal: "Činí se pokusy, aby se nádraží, které je stále přeplněné, uvolnilo." Podle něj se k pravidelným 112 spojům přidají zvláštní vlaky. Už v neděli jich bylo vypraveno 69.

Současně popřel, že by panika propukla poté, co se zhroutilo zábradlí na části lávky pro pěší vedoucí na nástupiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám