Hlavní obsah

Na severu Nigérie zabili sestry očkující proti obrně, útočili na ně z tříkolek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lagos

Životy nejméně devíti, ale možná až dvanácti, zdravotnic očkujících děti proti obrně si vyžádaly dva útoky v severonigerijském městě Kano a v jeho blízkosti. Uvedly to v pátek agentury AP, AFP a Reuters. Na zdravotnice v rozmezí půl hodiny střílela skupina útočníků z motorové tříkolky.

Foto: Profimedia.cz

Očkování nigerijského dítěte proti obrně

Článek

Útočníci použili motorové tříkolky, protože po dřívější vlně atentátů bylo zakázáno, aby v Kanu jezdili na motocyklech spolujezdci. Ti většinou útočili a řidič je pak odvezl z místa útoku.

Důvodem útoků je stejně jako v Asii přesvědčení radikálů, že očkovací látka byla zneužita ke spiknutí proti muslimům a údajně také obsahuje látky, které vyvolávají neplodnost. Ve čtvrtek kontroverzní islámský klerik zase uvedl, že kontaminované vakcíny vyvolaly obrnu.

Předpokládá se, že za útoky stojí radikální muslimská sekta Boko Haram, i když se k nim nepřihlásila. Při jejích útocích od roku 2010 zahynulo na 1400 lidí.

V Pákistánu museli s očkováním přestat

Nigérie je jednou ze tří zemí vedle Pákistánu a Afghánistánu, kde je obrna stále přítomná. Loni tam bylo zaregistrováno 121 případů nemoci. I v Pákistánu se zdravotníci očkující proti obrně stali terči útoků radikálů a očkovací kampaň musela být přerušena.

V Pákistánu a v Afghánistánu je proti očkování mnoho rodičů, kteří jsou ovlivněni případem pákistánského lékaře Šakíla Afridiho. Ten zorganizoval v Pákistánu falešný očkovací program, aby pomohl americké Ústřední zpravodajské službě (CIA) vystopovat šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina.

Reklama

Výběr článků

Načítám