Hlavní obsah

V Tunisku nasadili proti demonstrantům slzný plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis

Druhým dnem pokračují ve čtvrtek protesty v Tunisku proti vraždě opozičního politika Šukrího Bilajda. Proti demonstrantům policisté ve města Gafsa opět použili slzný plyn, když na ně házeli protestující zápalné lahve. V Tunisku byly z bezpečnostních důvodů uzavřeny francouzské školy.

Foto: Anis Mili, Reuters

Tuniský policista vypaluje granát se slzným plynem

Článek

Premiér Hamadí Džibalí již ustoupil tlaku opozice a oznámil vytvoření úřednické vlády. "Rozhodl jsem se jmenovat vládu, která bude mít celonárodní pravomoci bez politické příslušnosti. Bude mít omezený mandát a bude spravovat zemi do voleb, které se budou konat co nejdříve," řekl Džibálí několik hodin po zavraždění Bilajda. Opozice to uvítala.

Strana obnovy to odmítla s tím, že slova premiéra Džibalího nereprezentují názor partaje. „Strana obnovy je přesvědčena, že Tunisko nyní potřebuje politickou vládu s mandátem daným volbami z října 2011,“ řekl druhý tajemník strany Abdalhamíd Džilasí. „Budeme pokračovat v jednáních s dalšími stranami o vytvoření koaliční vlády,“ dodal ve snaze zmírnit ostří protestů.

Foto: Anis Mili, Reuters

Tuniští demonstranti obklopili ministerstvo vnitra.

Stranu obnovy viní z atentátu

Opozice připisuje vraždu sekulárního obhájce lidských práv právě Straně obnovy a jejím příznivcům. Manželka zavražděného opozičního představitele řekla v nemocnici, kde její muž podlehl několika střelným zraněním, že Bilajd dostával delší dobu výhrůžky zabitím. Když na to upozorňoval úřady, dostalo se mu prý pouze odpovědi, že na sebe coby předák opozice toto riziko vzal.

Šéf další opoziční formace Republikánské strany Ahmad Nadžíf Šibbí dnes prohlásil, že i on je na seznamu lidí určených k likvidaci a že mu prezident dal před třemi měsíci k dispozici jednoho strážce.

Francouzský deník Le Figaro dnes přičetl podíl na vině za středeční smrt tuniského opozičního politika Šukrího Bilajda tamní vládní islamistické Straně obnovy.

Nelze-li Bilajdovu smrt rovnou Straně obnovy připsat, pak je určitě možné říci, že se jí strana nesnažila nijak zabránit a že násilnosti někdy dokonce podněcovala, uvedl deník.

Foto: Amine Landoulsi, ČTK/AP

Auto, ve kterém zastřelili Šukrího Bilajda

Le Figaro kolísavý postoj Strany obnovy dokazuje na několika příkladech. Na své schůzi 1. února strana, která vyhrála parlamentní volby v roce 2011, vyjádřila podporu osobám vězněným v Tatávínu na jihu Tuniska, i když se tito lidé loni podíleli na lynčování vůdce jedné z politických stran, který na následky zemřel. Poslanec Strany obnovy Alí Fáris prohlásil, že lidé, kteří vyšli v Tatávínu do ulic, chtěli pouze zemi očistit od pozůstatků starého režimu.

Pro stranu pracující Liga na obranu revoluce minulý víkend napadla dvě shromáždění opozice a vyrabovala úřadovny opoziční skupiny Nidáa Túnis (Volání Tuniska).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám