Hlavní obsah

Tunisko pro vraždě opozičního politika zachvátily nepokoje

Tunis
Aktualizováno

Po středeční vraždě tuniského levicového sekulárního politika Šukrí Bilajda zachvátily zemi nepokoje. Tisíce demonstrantů vyšly do ulic jen v hlavním městě Tunisu, kde lidé obklíčili ministerstvo vnitra. Policisté proti nim použili slzný plyn. Opozice sjednocená v Lidové frontě večer vyzvala ke generální stávce, která by se měla uskutečnit ve čtvrtek. Opustila i parlamentní shromáždění pověřené vypracováním nové ústavy.

Foto: Zoubeir Souissi, Reuters

Tuniská policie zasáhla proti demonstrantům v ulicích

Článek

Hněv demonstrantů se obrátil proti vládnoucí muslimské Straně obnovy. Zaútočili a vypálili její kanceláře v Mazzuně a v Gafse.

Už dopoledne se před ministerstvem vnitra sešlo přes tisíc lidí a dožadovali se odstoupení vlády. "Hanba, Šukrí zemřel. Kde je vláda? Měla by padnout," volal dav hovořící o druhé revoluci. Postupně se před budovou sešlo asi 5000 lidí.

Foto: Anis Mili, Reuters

Tuniská policie použila slzný plyn

Policie kolem ministerstva postavila zátarasy. Pořádkové síly pak začaly demonstranty, kteří házeli kameny, rozhánět slzným plynem, střelbou do vzduchu a obušky, když na ně začaly z davu létat kameny.

Opoziční koaliční hnutí Lidová fronta, které stmeluje čtyři politické strany, vyzvalo v reakci na vraždu ke generální stávce. Očekává se, že ve čtvrtek budou zavřené školy, úřady a obchody.

Foto: Anis Mili, Reuters

Tuniský policista vypaluje granát se slzným plynem

Smrt politika

Osmačtyřicetiletého právníka Bilajda zasáhl neznámý útočník čtyřmi střelnými ranami v jeho autě. Vrah pak podle informací ministerstva vnitra ujel na motorce, kterou řídil komplic. Opoziční politik zemřel po převozu do nemocnice.

Foto: Amine Landoulsi, ČTK/AP

Krev na sedačce vozu, v němž byl zabit Bilajd.

Právník a obhájce lidských práv Bilajd patřil k nejodhodlanějším kritikům vládní islamistické Strany obnovy. Tvrdil, že vláda dává příliš volnou ruku islamistickým milicím, jež útočí na členy opozice. Patřil také ke klíčovým postavám, které přispěly k pádu zkorumpovaného Zina Bin Alího.

Foto: Reuters

Zabitý Šukrí Bilajd

Reakce vlády

Generální tajemník vládnoucí Strany obnovy, která má blízko k radikálnímu islámu, a zároveň předseda tuniské vlády Hamádí Džibálí vraždu označil za zločin a teroristickou akci namířenou proti celému Tunisku.

Foto: Anis Mili, Reuters

Tuniští demonstranti obklopili ministerstvo vnitra.

Prezident Munsif Marzúkí přerušil návštěvu Štrasburku a vrací se domů. Atentát označil za hnusnou vraždu. Podle něj ale ani tento zločin nezastaví tuniskou revoluci: „Dobře jsem ho znal. Je to hrozba, poslaný dopis, který nebude vyzvednut. Odmítáme toto poselství a budeme dále rozkrývat nepřátele revoluce," řekl. "Je tu mnoho nepřátel naší mírové revoluce. Jsou oddáni tomu, aby neuspěla.“

Reklama

Výběr článků

Načítám