Hlavní obsah

Francouzi připravují odchod z Mali, zabili stovky islamistů

– Paříž
Novinky, rei

Francie ukončí bojové akce v Mali možná už příští měsíc. Oznámil to šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius. Ministr obrany Jean-Yves Le Drian doplnil, že francouzští vojáci od zahájení intervence na severu Mali z minulého měsíce zabili “několik stovek” islámských radikálů.

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Francouzští vojáci v Mali

Článek

“Způsobili jsme džihádistickým teroristickým skupinám velké škody,” prohlásil Le Drian. Islamisté podle ministra umírali při francouzských náletech i pozemních akcích. Několik “vysoce postavených militantů” ale měly zadržet malijské vládní síly.

Le Drian také potvrdil, že poslední město radikálů, Kidal, mají Francouzi pod kontrolou. V úterý tam podle stanice BBC vstoupili též čadští vojáci.

Francie zatím zaznamenala jednoho mrtvého - při pádu vrtulníku v počátcích operace zemřel jeho pilot.

Francie má v Mali zhruba 4 000 vojáků. Analytici oslovení BBC odhadli, že islamistů mohlo být jen asi 3 000. Nadále pokračují francouzské nálety na jejich pozice severně od Kidalu.

Francouzi by se však podle ministra zahraničí Fabiuse mohli stáhnout už příští měsíc. “Pokud půjde všechno tak, jak je naplánováno, počet vojáků by se měl snížit,” řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám