Hlavní obsah

Na Šalamounových ostrovech udeřila tsunami

– Sydney • Aktualizováno

Zemětřesení o síle osmi stupňů Richterovy škály zasáhlo oblast východně od Šalamounových ostrovů. Otřesy zvedly asi metr vysokou vlnu tsunami, před níž byli varováni obyvatelé několika ostrovních zemí jižního Pacifiku. Podle prvních informací vlna poškodila desítky domů na Šalamounových ostrovech, uvedla agentura AP.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Lidi stojí na kopcích a dívají se na vodu, jestli přichází vlna," řekl v hlavním městě Honiaře mluvčí premiéra Šalamounových ostrovů George Herming. Lidé z oblasti, která je ohnisku nejblíže, byli evakuováni na výše položená místa. Žádná panika podle Herminga nepropukla.

V místě žije asi 30 000 obyvatel. Při tsunami zemřelo nejméně pět lidí, uvedla BBC. Další dvě osoby jsou pohřešovány.

Otřesy byly zaznamenány v relativně mělké hloubce 5,8 kilometru a ohnisko bylo 347 kilometrů východně od města Kirakira na Šalamounových ostrovech.

Varování bylo vydáno pro Šalamounovy ostrovy, Vanuatu, Nauru, Papuu-Novou Guineu, Tuvalu, Novou Kaledonii, Fidži či Kiribati. Ostatní země jižního Pacifiku včetně Austrálie, Nového Zélandu a Indonésie situaci sledovaly. O zhruba dvě hodiny později bylo varování odvoláno.

V roce 2007 zasáhlo západní část Šalamounových ostrovů zemětřesení o síle 8,1 stupně Richterovy škály, při němž zahynulo více než 50 lidí a tisíce dalších přišly o střechu nad hlavou.
Šalamounovy ostrovy tvoří více než 200 ostrovů s celkovým počtem obyvatel jen o málo přesahujícím půl miliónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám