Hlavní obsah

Francouzské speciální síly hlídají uranový důl v Nigeru

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Niamey

Elitní francouzští vojáci střeží jeden z největších uranových dolů v Nigeru. V pondělí to francouzským médiím potvrdil nigerský prezident Mahamadou Issoufou. Bezpečnostní opatření u dolu Arlit byla zpřísněna po nedávném přepadení plynárenského zařízení v Alžírsku a zabití desítky jeho pracovníků.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský voják

Článek

„Zvlášť ve světle toho, co se stalo v Alžírsku, jsme se rozhodli nic neriskovat a posílit ochranu našich dolů,“ řekl Issoufou stanici TV5. Podle agentury AFP posílily bezpečnost v Arlitu desítky francouzských specialistů.

Niger je pátým největším producentem uranu na světě a Francouzi se na tamní výrobě výrazně podílejí. Francouzská firma Areva zpracovává většinu materiálu vytěženého právě v Arlitu a také v dole Imouraren.

Islamisté v Alžírsku minulý měsíc obsadili plynárenské zařízení v Ajn Amanásu a zadrželi stovky alžírských i zahraničních pracovníků. Při následném boji s armádou zemřelo 37 cizinců.

Islámští radikálové také před třemi lety unesli pět Francouzů u dolu Arlit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám