Hlavní obsah

Při útoku sebevraha v Pákistánu zemřelo 22 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pákistán

Nejméně 22 životů má na svědomí sebevražedný útok před mešitou v severozápadním Pákistánu, dalších 40 lidí bylo zraněno. Atentátník se odpálil v okamžiku, kdy věřící po pátečních modlitbách odcházeli z mešity.

Foto: Athar Hussain, Reuters

Pákistánští záchranáři odnášejí tělo jedné z obětí, Ilustrační foto

Článek

Podle šéfa místní policie Saída se útočník vyhodil do povětří u jednoho z východů z mešity, odkud vede cesta na tržiště.

"Byl to sebevražedný útok, jehož terčem byli šíitští muslimové, ale mezi oběťmi jsou i sunnité, protože jejich mešita a některé obchody jsou situovány v těsné blízkosti napadené svatyně," citoval Saída pákistánský deník Dawn, který vychází v angličtině. "Našli jsme hlavu atentátníka, který přijel na motocyklu," dodal Saíd. Měl na něm sedm kilogramů výbušnin.

K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil. Agentura AFP upozornila, že město Hangu se nachází blízko poloautonomních kmenových území, která leží při hranici s Afghánistánem a která jsou útočištěm povstalců z řad extremistického hnutí Tálibán a teroristické sítě Al-Káida.

Podle deníku Dawn je město Hangu již delší dobu zmítáno nábožensky motivovanými násilnostmi, jejichž terčem jsou šíité. Město je sunnitské, ale je na cestě do šíitského regionu Kurram.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám