Hlavní obsah

Válečná loď USA najela na chráněný útes, rozřežou ji na kusy

Novinky, pšt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké námořnictvo musí rozřezat svoji minolovku USS Guardian, která uvízla u filipínského pobřeží. Je to jediný způsob, jak se podle odborníků dá zabránit dalšímu poškozování útesů Tubatha, které jsou chráněnou oblastí zapsanou i na seznamu světového dědictví UNESCO.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Loď USS Guardian uvízla na korálovém útesuVideo: Reuters

 
Článek

Více než 68 metrů dlouhá minolovka o výtlaku 1 312 tun najela na mělčinu podle CNN před dvěma týdny. Pokusy osvobodit plavidlo za přílivu byly neúspěšné. Vlny naopak zatlačily loď dále na útes a musela být evakuována.

Podle mluvčího námořnictva poručíka Anthonyho Falva probíhá na lodi odstraňování všech potenciálně nebezpečných materiálů, zásob a všeho užitečného. Již minulý týden bylo z lodi odčerpáno 57 000 litrů motorové nafty.

Foto: AW3 Geoffrey Trudell, ČTK/AP

Uvízlá minolovka USS Guardian

"Budeme usilovat o záchranu jakékoli části lodi, která být zachráněna může, pak začne řezání," uvedl Falvo s tím, že podrobnosti o tom, jak bude rozřezání lodi probíhat, se teprve upřesňují. Operace si podle odhadů vyžádá přibližně měsíc, během kterého bude loď rozebírána s pomocí jeřábů.

Minolovka Guardian stála 61 miliónů dolarů, ale z plánovaných 30 let už odsloužila 23 let. Filipíny budou ovšem požadovat náhradu škod, jež vznikly na přibližně stometrové části útesu, který je chráněn jako jedinečný biotop. Žije tam mimo jiné 500 druhů ryb a 350 druhů korálů.

Foto: Reuters

Minolovku USS Guardian uvízlá na korálovém útesu pozoruje člen filipínské pobřežní stráže.

Příčiny nehody se vyšetřují. Podle námořnictva byla hlavní chyba v digitálně zpracovaných mapách. Útes v nich byl zakreslen přibližně o 15 kilometrů jinde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám