Hlavní obsah

Australské městečko zaplavila pěna

Brisbane

Část australského pobřežního městečka Mooloolaba v pondělí zavalila mořská pěna, kterou do ulic nahnal prudký vítr. Celá oblast Queenslandu čelí mohutné tropické níži po rozpadu cyklónu Oswald. Provázejí ji silné větry a prudké deště, které vyvolaly mohutné záplavy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pobřeží městečka Mooloolaba zmizelo pod tunami pěnyVideo: Reuters

 
Článek

Pěna, kterou prudký vítr našlehal a zanesl nad pevninu, vytvořila na plážích i v ulicích vrstvu silnou až tři metry. V městečku zablokovala dopravu. Lidé si fascinující jev fotili, uvedla agentura Reuters.

Jinde ale mají s následky tlakové níže velké problémy. Povodně si vyžádaly už tři oběti. Odřízly stovky lidí, které musejí zachraňovat z vrtulníků. Těch je v akci 14. V nejvíce postiženém Bundabergu nelze použít čluny, protože voda proudí příliš rychle.

Starosta Bundabergu Mal Foreman už varoval, že následky mohou být “mnohem horší“ než na přelomu let 2010 a 2011, kdy si povodně vyžádaly v Queenslandu 35 obětí. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Obyvatelka Bundabergu Cheryl McDowellová stojí před svým zaplaveným domem.

Tehdy vystoupila řeka Burnett do výše 7,92 metru, letos je už hladina ve výši 9,2 metru a dále stoupá, uvedla BBC. Kulminovat má v úterý nebo ve středu.

Zaplaveno je už 1200 domů, ale ještě 1500 lidí čeká na záchranu.

V dalším městě Ipswich je zaplaveno 350 domů a město Gympie je odříznuto stoupající řekou Bremer. Evakuovat se musejí i obyvatelé Lockyer Valley, kde voda rychle stoupá.

Ve státě je 200 000 domácností bez proudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám