Hlavní obsah

Další nepokoje v egyptském Port Saídu. Tři mrtví, stovky zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

V severoegyptském přístavu Port Saíd pokračují násilnosti, které si v neděli vyžádaly 3 mrtvé a stovky zraněných. To vše kvůli tvrdým rozsudkům pro pachatele násilí na místním fotbalovém stadiónu. Policie použila slzný plyn proti demonstrantům, kteří na ni útočili kameny. Ve městě se konají pohřby tří desítek lidí, kteří v sobotu zemřeli.

Foto: Mohamed El Ghany, Reuters

Nepokoje v Egyptě

Článek

Smutečních průvodů v centru města se účastní tisíce lidí. Někteří z nich vykřikují protivládní hesla. Agentura AP uvedla, že v procesí zaznívalo například skandování "Není boha kromě Alláha a Mursí je boží nepřítel". Proti prezidentovi Muhammadu Mursímu protestovali Egypťané v posledních dnech po celé zemi. Opozice v minulých dnech demonstrace zorganizovala jako připomínku druhého výročí začátku povstání proti režimu někdejšího prezidenta Husního Mubaraka.

Port Saíd se v sobotu stal bitevním polem poté, co káhirský soud oznámil rozsudky smrti pro 21 lidí obžalovaných z podílu na loňských násilnostech na fotbalovém stadionu v Port Saídu. Po střetech fanoušků vítězného domácího týmu s příznivci hostující Káhiry v únoru 2012 zemřelo 74 lidí a stovky dalších byly zraněny.

Armáda uklidňuje situaci

Protože odsouzení vesměs pocházejí z Port Saídu, začali jejich rozhořčení příznivci krátce po vynesení verdiktů bouřlivě protestovat. První mrtvé přinesla potyčka s policií před věznicí, kam se protestující chtěli za pomoci zbraní dostat. Pak se násilnosti rozlily do celého města: výsledkem bylo 37 mrtvých včetně dvou policistů a na tři stovky zraněných. Situace se zklidnila až po nasazení armády, která hlídkuje před veřejnými budovami, úřady a důležitými provozy, jako je elektrárna.

Agentura AP, jejíž zpravodaj hovořil s několika obyvateli města, uvedla, že noc v Port Saídu byla klidná. Ulice byly ráno téměř liduprázdné, protože lidé se drželi doma, zavřené zůstaly obchody i hotely.

Reklama

Výběr článků

Načítám