Hlavní obsah

KLDR pohrozila jaderným testem, chce mířit na USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea pokračovala v noci na čtvrtek ve výhružkách. Pohrozila, že plánuje podniknout třetí test jaderné zbraně a vypustit více raket dlouhého doletu. Přiznala, že jde o hrozbu "zapřisáhlému nepříteli" v podobě Spojených států.

Foto: KCNA, Reuters

Start severokorejské rakety Unha-3

Článek

"Nezakrýváme skutečnost, že různé družice a rakety dlouhého doletu, v jejichž vypouštění budeme pokračovat, jakož i jaderný test, který provedeme, jsou namířeny proti našemu úhlavnímu nepříteli, proti Spojeným státům. Dosáhnout dohody s USA je možné silou, ne slovy," uvedl podle státní zpravodajské agentury KCNA nejvyšší vojenský orgán země. Termíny zamýšlených kroků neupřesnil.

Prohlášení představuje rozšířenou reakcí na rozšíření sankcí Rady bezpečnosti OSN za vypuštění družice na oběžnou dráhu. Podle Západu nešlo o historický krok k dobytí kosmu, ale o test balistické rakety dlouhého doletu[celá zpráva]

Prohlášení představuje rozšířenou reakcí na rozšíření sankcí Rady bezpečnosti OSN za vypuštění družice na oběžnou dráhu. Podle Západu nešlo o historický krok k dobytí kosmu, ale o test balistické rakety dlouhého doletu[celá zpráva] .

Rezoluci, odsuzující vypuštění rakety, a rozšíření sankcí v RB OSN podle Pchjongjangu zosnovaly USA, které "svou nepřátelskou politiku vůči KLDR dovedly do ještě nebezpečnějšího stádia".

V dosahu severokorejských raket je už Aljaška, Pchjongjang ale zatím nemá jadernou nálož takového typu, který by mohl umístit do hlavice rakety.

KLDR provedla již dva jaderné testy v letech 2006 a 2009. O prvním se spekulovalo, že byl neúspěšný.

Reklama

Výběr článků

Načítám