Hlavní obsah

Clintonová přijala odpovědnost za selhání v Benghází

Washington

Odstupující americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová přijala odpovědnost za selhání ochrany konzulátu v libyjském Benghází, kde 11. září zahynuli čtyři lidé včetně velvyslance Christophera Stevense. Ve středu vypovídala před Kongresem. Vedle útoku v Libyi se ale řeč často stáčela na útok v Alžírsku, situaci v Mali a chemické zbraně v Sýrii.

Foto: Jason Reed, Reuters

Hillary Clintonová vypovídá před senátním výborem

Článek

„Přebírám odpovědnost,“ řekla Clintonová senátnímu výboru pro zahraniční vztahy v souvislosti se selháními při útoku. O spolupráci s dalšími organizacemi řekla, že probíhala, ale neformálně, ne přes zastřešující organizaci.

Uvedla, že žádný specifický požadavek na ochranu nepřišel, i když se několikrát obecně jednalo o složité situaci v zemi a o politice odstrašování i o situaci v Benghází, kde stejně jako v celé zemi zajišťovaly bezpečnost především různé libyjské milice. Libyjci podle ní měli dobrou vůli, ale neměli dostatečné kapacity. Říkali, že potřebují pomoc při výstavbě bezpečnostních sil, jak při výcviku, tak co se vybavení týče.

Hájila se tím, že ministerstvo žádalo stále více peněz na ochranu velvyslanectví a konzulátů, ale nestávalo to, co požadovalo. Zmínila, že bezpečnostní situace v Benghází se zhoršovala, ale totéž se dělo stejně v dalších dvaceti místech. Vzhledem k omezeným prostředkům, nešlo vždy udělat dobré rozhodnutí, kde je využít.

Současně zmínila chaotickou situaci v arabských zemích po Arabském jaru. Zmínila, že s výjimkou Alžírska není většina severoafrických zemí schopna zajistit bezpečnost. Zmínila i to, že mezi sebou v Libyi soupeří různé skupiny a že se dostaly k ohromnému množství zbraní z Kaddáfího arzenálů. Současně dodala, že mnohdy ale nejde jen o teroristy, ale také o prachobyčejné zločince. Zmínila, že je více se nutné se soustředit na Afriku.

Odmítla ale potvrdit, že lidé, kteří se účastnili útoku na Benghází byli zapleteni i do nedávného útoku v Alžírsku na zařízení pro těžbu plynu, jak to řekla alžírská vláda.

Informace nebyly hned, prioritou byla ochrana životů

Zainteresovaní se snažili získat co nejlepší informace o útoku, řekla ministryně, ale dodala, že klíčové bylo zjistit, co se stalo a ochránit další Američany, a že bylo v tu chvíli vedlejší, zda šlo o útok komanda militantů, nebo o útok při protiamerické demonstraci, jak se původně uvádělo, když byli zabíjeni Američané. "Mohu vás ujistit, že jak informace přicházely, hned jsme je sdíleli, ale to chvíli trvalo," řekla ministryně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám