Hlavní obsah

Šéfredaktor thajského listu dostal jedenáct let za urážku krále

– Bangkok

K jedenácti letům vězení ve středu odsoudil thajský soud šéfredaktora místního časopisu za urážku krále. V Thajsku platí zákon, který přísně postihuje jakoukoli urážku monarchie.

Foto: ČTK/AP

Somjot Pruksakasemsuk

Článek

Somjot Pruksakasemsuk působil jako šéfredaktor časopisu Voice of the Oppressed hájícího zájmy bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry. Soud novináře shledal vinným, že v roce 2010 publikoval dva články pomlouvající krále Pchúmipchona Adundéta. Za každý z článků mu soud vyměřil pět let a připočetl ještě rok za předchozí obdobný přestupek.

Články sice kritizovaly fiktivní postavu, ale v roce 2011 úřady dospěly k závěru, že tato postava měla představovat krále. Jakékoli diskuse o úloze monarchie jsou v Thajsku zakázány.

"Obžalovaným je novinář, který měl povinnost prověřit fakta v těchto článcích, než je zveřejnil. Věděl, že obsah je urážlivý vůči monarchii, a přesto umožnil jejich publikaci," uvedl soudce při vynesení rozsudku.

Premiérka zákon nezměnila

Somjot byl zadržen za vlády premiéra Apchisita Vedžadžívy. Nynější premiérka Jinglak Šinavatrová, sestra Tchaksina Šinavatry, během předvolební kampaně v roce 2011 slíbila, že zákon o urážce majestátu změní. Pak ale od tohoto kroku ustoupila, čímž si vysloužila kritiku ochránců lidských práv. Ti tvrdí, že zákon o urážce monarchie používá mocná thajská elita k umlčení politických oponentů.

Středeční rozsudek okamžitě odsoudila Evropská unie i skupiny ochránců lidských práv, napsala agentura AFP. Obhájce odsouzeného uvedl, že se proti rozsudku odvolá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám