Hlavní obsah

V Číně se vzbouřili dělníci kvůli příliš krátké pauze na záchod

Peking

Stovky čínských továrních dělníků držely minulý týden v Šanghaji půldruhého dne jako rukojmí čínské a japonské manažery podniku kvůli zpřísněným pravidlům, podle nichž mají zaměstnanci nově nárok jen na dvouminutovou přestávku na toaletu a za dva pozdní příchody jsou propuštěni. Informovala o tom v úterý agentura AP, podle níž protest ukončila v sobotu policie.

Foto: Reuters

Čínští zaměstnanci si často stěžují na špatné pracovní podmínky, stále více jsou si vědomi svých práv.

Článek

Asi tisícovka dělníků firmy Shanghai Shinmei Electric Company zajalo deset japonských a osm čínských manažerů a věznilo je v tovární budově v Šanghaji od pátečního dopoledne až do sobotních 23:50 místního času.

Vedení továrny bylo propuštěno bez újmy poté, co bylo do podniku přivoláno 300 policistů, aby situaci vyřešili.

Členové ochranky zmíněné šanghajské továrny v úterý vypověděli, že dělníci se vzbouřili proti novým pravidlům firmy, mezi nimiž je i omezený čas na návštěvu toalety a extrémně přísné postihy za pozdní příchody.

Pokuta a vyhazov

"Dělníci žádali zrušení směšně přísných požadavků, jež nařizovaly dělníkům, aby setrvali pouze dvě minuty na toaletách, a stanovovaly pokutu 50 jüanů (asi 150 korun) za jeden pozdní příchod a propuštění z práce v případě druhého pozdního příchodu," uvedl příslušník ochranky Feng.

Továrna, kde se vyrábí elektronika, zůstala dnes zavřená. Ve středu už ale bude v provozu.

Stávky jsou stále častější na pracovištích v Číně, kde kvůli konkurenčnímu prostředí vedení podniků vyžaduje od dělníků maximální produktivitu, zatímco zaměstnanci jsou si díky internetu stále více vědomi svých práv, píše agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám