Hlavní obsah

Starší Britka pašovala kokain, v Indonésii dostala trest smrti

Denpasar/Londýn

Šestapadesátiletou Britku Lindsay June Sandifordovou odsoudili v Indonésii na smrt za pašování drog, uvedla v úterý BBC. Loni v květnu ji zadrželi na Bali, kam přiletěla z thajského Bangkoku, protože převážela 4,8 kilogramu kokainu ukrytého pod podšívkou kufru. Žena se hájila, že byla k pašování přinucena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Za pašování drog dostala šestapadesátiletá Britka trest smrtiVideo: Reuters

 
Článek

Indonéští žalobci chtěli, aby dostala trest patnácti let vězení, ale soudci v balijském Denpasaru uvedli, že nevidí žádné polehčující okolnosti a že se obviněná nestarala o důsledky svých činů. Podle nich poškodila obraz Bali coby turistické destinace a ohrozila protidrogový program indonéské vlády.

Sandifordová byla údajně hlavou gangu, ve kterém byli další tři Britové. Loni byl za držení drog odsouzen na čtyři roky Paul Beales a na rok Rachel Dougallová proto, že o zločinu neinformovala. Proces s partnerem Dougallové Julianem Ponderem ještě neskončil. Právě on měl získávat kokain od Sandifordové.

Foto: Firdia Lisnawati, ČTK/AP

Lindsay June Sandifordová před soudem v Indonésii

Britská organizace na ochranu lidských práv Reprieve tvrdí, že Sandifordovou, která trpěla duševní poruchou, vydírali překupníci drog, kteří hrozili, že ublíží jejím dětem. To tvrdila i Sandifordová. V omluvném dopisu Indonésii a indonéskému lidu napsala: „Nikdy bych se do ničeho takového nezapletla, ale životy mých dětí byly v ohrožení a i já jsem cítila, že je musím chránit.“

Foto: Firdia Lisnawati, ČTK/AP

Lindsay June Sandifordová u soudu v Denpasar na ostrově Bali

U soudu zaznělo i tvrzení jejího syna Eliotta, že matka byla k pašování drog donucena kvůli neshodám o splátky půjčky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám