Hlavní obsah

Indonésii zasáhlo zemětřesení, zahynula devítiletá dívka

V úterý časně ráno zasáhlo západní část Indonésie silné zemětřesení o síle šesti stupňů Richterovy stupnice. Podle prvních informací zahynula devítiletá dívka a několik lidí se zranilo. Obyvatele zachvátila panika, uvedla agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Jakartu postihlo silné zemětřesení

 
Článek

Zemětřesení zasáhlo pevninu jihozápadně od města Banda Aceh a varování před tsunami vydáno nebylo. Otřesy byly citelné ve městech a vesnicích na severním okraji ostrova Sumatra. Po prvním zemětřesení následoval o několik minut později následný otřes o síle 4,7 stupně.

Zničeny byly desítky domů a mešita v okrsku Pidie Jaya. Stovky lidí se uchýlily do nouzových útulků, zatímco úřady stále zjišťují rozsah škod. Na několika místech otřesy zničily elektrické sloupy a přerušily tak dodávku elektřiny.

Foto: ČTK/AP

Obyvatelé Acehu opouštějí v panice své domy.

Indonésie leží v oblasti zlomů zemské kůry, což toto rozlehlé souostroví činí náchylným k sopečné a seismické aktivitě. Velmi silné zemětřesení u pobřeží Sumatry 26. prosince 2004 spustilo vlnu cunami, která se přehnala Indickým oceánem a zabila 230 000 lidí, více než polovinu z nich v nejzápadnější indonéské provincii Aceh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám