Hlavní obsah

Thajská policie prodávala uprchlíky obchodníkům s lidmi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Příslušníci thajské policie a námořnictva se podílejí na obchodu s lidmi. Uvedla to v pondělí britská stanice BBC s tím, že oběťmi obchodu se stali muslimové ze západní části Barmy, prchající před represemi ve své vlasti.

Foto: Profimedia.cz

Muslimští uprchlíci z Barmy v Thajsku

Článek

Muslimy z Rakhinského státu řadí OSN mezi nejutlačovanější etnika na světě. V západním barmském státě ožily loni potyčky dominantních buddhistů s muslimy, v jejichž důsledku se zvedla vlna uprchlíků. Barmu na lodích opustily tisíce rakhinských muslimů, k thajským břehům připlouvají lodě s běženci téměř každý den.

Podle stanice BBC je však často v Andamanském moři odchytává thajská policie a námořnictvo s cílem prodat je obchodníkům s lidmi. Uprchlíci pak končí na jihu u hranice s Malajsií.

Mezi těmi, kdo prožil nezákonné jednání thajských úřadů, byl rybář Ahmed, který opustil svoji vlast v listopadu, jelikož přišel o svoji loď a nebyl schopen uživit rodinu. Když plavidlo, na němž se plavil s 60 dalšími lidmi, po dvoutýdenní strastiplné plavbě objevilo thajské námořnictvo, netušil, že to horší má teprve před sebou.

V pohraničním městě Ranong totiž thajští policisté uprchlíky naložili do dodávky a později do šesti menších aut a schovali je pod sítěmi. Kolona aut vyrazila na několikahodinovou cestu. “Byli jsme nuceni ležet vedle sebe namačkaní jako sardinky,” řekl. Ahmed neměl ponětí, že se stal předmětem obchodu policistů s obchodníky s lidmi. Z aut vystoupili až na thajsko-malajské hranici ve městě Su Ngai Kolok, kde zjistili, že se stali zajatci pašeráků.

V jámě čekali na výkupné

“Vykopali nám jámu, která měla být naší toaletou. Jedli jsme, spali a konali potřebu na jednom místě. Strašně to páchlo,” popsal Ahmed. Horší však podle něj bylo bití železnou tyčí a řetězy. “Zprostředkovatel nám řekl, že nás od policie koupili a dokud jim nedáme peníze, tak nás nepustí,” uvedl Ahmed. “Říkali: ‘Je nám jedno, jestli tady zemřete’,“ doplnil.

Ahmed strávil v zajetí měsíc. Jeho rodina ho vykoupila za 40 000 bahtů (zhruba 26 000 korun), což je pro něj horentní suma. Jeho manželka, které směl zavolat, musela prodat krávu, která byla téměř jediným rodinným majetkem. Prodej ale vynesl jen polovinu kýžené sumy, zbytek si musela rodina půjčit.

BBC se podařilo zkontaktovat i jednoho z obchodníků s lidmi. Ten uvedl, že thajští úředníci obdrželi z Malajsie 1,5 miliónu thajských bahtů (bezmála milión korun), což naznačuje, jak široký problém s obchodováním s lidmi je.

Thajská vláda na základě zjištění BBC už spustila vyšetřování.

Reklama

Výběr článků

Načítám