Hlavní obsah

Hromadná znásilnění v Indii neberou konce, další obětí je 14letá dívka

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí
Aktualizováno

Každý týden dochází v Indii k hromadným znásilněním žen. Na konci minulého týdne se objevily další dva případy, které ukazují, jaký je v Indii vztah k ženám. Mezi oběťmi byla i čtrnáctiletá školačka, napsal list Times Of India. O jejím znásilnění informovala policie v neděli. Další ženě vpíchli pachatelé injekci, po které ztratila vědomí. Po znásilnění ji vyhodili z auta.

Znásilněná šestadvacetiletá Indka popisuje, co se stalo Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Dívka byla ve čtvrtek znásilněna v jedoucím autě třemi muži. V sobotu policie zatkla tří útočníky i přítele dívky, dvacetiletého Mithuna.

Dívka čekala ve čtvrtek v podvečer na zastávce autobusu v Bajpúru poté, co byla na vyjížďce se svým dvacetiletým přítelem. Přistoupil k ní 32letý Najzam, který byl zaměstnán v autosalonu, a nabídl jí, že ji odveze domu.

Místo toho ji na motorce záměrně odvezl na opuštěné místo u nemocnice, kde ji spolu s 28letým řidičem Jusufem Sulajmanem a Alim Akbarem donutili nastoupit do vozu značky Toyota. V něm ji znásilnili a kolem 21. hodiny ji vyhodili poblíž jejího bytu. Dívka však doma řekla, co se jí stalo. Policie pak násilníky dopadla. Zadržela i jejího přítele, ačkoliv neměl s trojicí nic společného.

Znásilněnou sestru si natáčeli

Další případ znásilnění se stal o víkendu na severu Indie ve státě Paňdžáb v Čadigarhu. Jeho obětí je 26letá sestra, která jela na pracovní pohovor. V pátek ráno nastoupila v Landeke na autobus směřující do Čandigarhu. Když vystoupila, přistoupil k ní neznámý muž, aby se jí zeptal na nějakou adresu. Než sestra stačila něco říci, zatáhly ji dvě jiné ženy do auta. Vpíchly jí injekci, po které upadla do bezvědomí.

Když se probrala, ležela nahá v místnosti, kde byli čtyři muži. Jeden si ji filmoval. Když začala křičet, píchli jí další injekci. Když nebyla při vědomí, zneužili ji.

V neděli ráno ji polovědomou odvlekli do auta a kolem 17:30 vyhodili u cesty poblíž vesnice Ráma Mandi. Tam ji našel řidič Rohitas Kumar a dovezl ji do nemocnice. Lékař potvrdil, že žena byla opakovaně zneužita.

Je to už druhý evidovaný případ skupinového znásilnění v Paňdžábu. Předtím se stala obětí 30letá žena unesená řidičem autobusu a průvodčím. [celá zpráva]

Soud v násilníky z Dillí 

O skupinových znásilněních se začalo v Indii psát poté, co byla 16. prosince brutálně zneužita v Dillí 23letá studentka medicíny. Ta později podlehla svým zraněním. Pětici dospělých pachatelů čeká soud ve zrychleném řízení. Hrozí jim trest smrti. [celá zpráva]

Soudit je začali v pondělí. Testy vzorků DNA ze zkrvaveného oblečení prokázaly podle indické policie spojitost všech pěti obžalovaných mužů se zločinem a prokuratura je přesvědčena, že by to mělo stačit jako důkaz k jejich usvědčení. 

Experti ale varují, že nebude případ snadné uzavřít. Obhájci agentuře Reuters řekli, že se chystají důkazy odmítnout jako vykonstruované. Chtějí tvrdit, že policie uspěchala vyšetřování pod tlakem rozhořčené veřejnosti. Dva obhájci uvedli, že jejich klienti byli ve vazbě mučeni a donuceni tak k přiznáním, která vypadají nápadně podobně. "Ta prohlášení znějí úplně stejně. Jako kdyby jim je někdo nadiktoval," prohlásil právník Manóhar Lál Šarma.

Advokáti také plánují obrátit se na nejvyšší soud s žádostí o předání případu některému ze soudů mimo hlavní město Dillí. Obhájce V. K. Ánand vyjádřil obavy, že značná pozornost médií znemožní spravedlivý proces. "Jsme si jistí, že se nám v Dillí nedostane spravedlnosti," podotkl.

Obhajoba rovněž upozorní, že obžalovaným byla odpírána právní pomoc po dobu více než tří týdnů po jejich zatčení. Napadnout chtějí obhájci i údajné nesrovnalosti ve výpovědi přítele znásilněné, který dívku provázel po návštěvě kina a byl rovněž surově zmlácen.

Indie kvůli znásilnění medičky míní zpřísnit tresty za znásilnění a otevřít dalších 1700 soudů pracujících ve zrychleném řízení, které by se potýkaly s těmito zločiny. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám