Hlavní obsah

V Alžírsku zahynulo 48 rukojmích, únosy řídil Kanaďan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alžír
Aktualizováno

Při zásahu alžírských sil proti teroristům, kteří v Ajn Amanásu zadržovali na 700 lidí, zahynulo nejméně 48 rukojmích. Uvedl to server britské stanice BBC. Alžírská vláda potvrdila, že zemřelo 37 cizinců z osmi zemí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zbraně teroristů nalezené v plynárenském zařízení v AlžírskuVideo: Reuters

 
Článek

Alžírské úřady zdůraznily, že zahájily ozbrojenou operaci, která od čtvrtka trvala čtyři dny, až poté, co islámští radikálové začali v objektu zabíjet zahraniční zajatce.

Ze zhruba 40 atentátníků jich byla při operaci velká většina zabita, konkrétně 29, uvedlo v pondělí odpoledne alžírské ministerstvo vnitra. Únosy podle úřadu řídil muž s kanadským občanstvím.

Několik cizinců zůstává nezvěstných.

Foto: Louafi larbi, Reuters

Alžírští vojáci dopravázejí jednoho z rukomích. Radikálové jich celkem zadržovali 700.

Teroristické komando ve středu přepadlo autobusy, které jely s některými zaměstnanci podniku na letiště u Ajn Amanásu. V přestřelce sice zahynuli dva lidé, ale údajně se je podařilo odrazi.[celá zpráva]

Pak teroristé zamířili do průmyslového areálu pro těžbu plynu, kde zajali přes 700 zaměstnanců, mezi nimi 130 cizinců z USA, Británie, Japonska, Norska, Francie a dalších zemí.

Armáda zahájila osvobozovací operaci a rukojmí se do sobotního ukončení akce postupně dostávali na svobodu. [celá zpráva]

Sporný zásah

Alžír čelil kritice, že zásah nekonzultovalo s dalšími zeměmi, i když Británie mu nabízela pomoc. S podobnými situacemi, kdy je zadrženo mnoho rukojmí, nemá zkušenosti. Svědci vypovídali, že alžírská armáda ostřelovala z vrtulníků i vozy, jimiž teroristé převáželi rukojmí.[celá zpráva]

Foto: Digitalglobe, Reuters

satelitní záběr zařízení pro těžbu plynu na poli Tiganturin, které napadli teroristé

Alžírští představitelé několikrát opakovali, že s teroristy nebudou vyjednávat.

Odveta za zásah v Mali

Útok podnikla skupina Al-Mulasamín teroristy Mochtára Belmochtára. Server Sahara media o víkendu zveřejnil video, které Belmochtár, jenž se útoku osobně nezúčastnil, natočil ve čtvrtek. Řekl na něm, že jde o odvetu za to, že Alžírsko poskytlo Francii coby své bývalé koloniální mocnosti území a vzdušný prostor a umožnilo jí tak zabíjet "bratry v Mali". Prohlásil, že je ochoten s Alžírskem a západním zeměmi začít vyjednávat, pokud boje v sousedním saharském státě Mali skončí.

Akce byla však natolik dokonale připravena, že podle expertů musela být naplánována dávno před zásahem Francie v Mali.

Francie vstoupila do konfliktu v Mali 11. ledna. Dnes tam má asi 2000 vojáků a dalších 500 má ještě přijet. Později chce operaci předat západoafrickým jednotkám, které mají čítat 5500 mužů. Cílem je vytlačit islámské radikály ze severu Mali, jenž obsadili od loňska.

Francie zasáhla poté, co islámští radikálové zahájili postup na hlavní město Bamako a dobili město Konna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám