Hlavní obsah

Počet obětí v Alžírsku poroste, v areálu plynárny našli 25 těl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bilance útoku na alžírský plynárenský podnik bude dle alžírské vlády zřejmě vyšší, než se myslelo. V sobotu dopoledne se uvádělo 23 mrtvých rukojmích, armáda našla v areálu 25 těl. Podle soukromé alžírské televize jde o rukojmí, není to ale potvrzené. Kolik nakonec obětí bude, není jasné, některé země hlásí, že pohřešují své občany, kteří v podniku pracovali.

Foto: Luiafi Larbi, Reuters

Alžírští vojáci s jedním z osvobozených zajatců

Článek

Britský premiér David Cameron v neděli uvedl, že potvrzená je smrt tří Britů a velmi pravděpodobná smrt tří dalších.

Podle sobotní zprávy alžírského ministerstva vnitra se podařilo osvobodit 685 alžírských a 107 zahraničních zaměstnanců. Po smrti je zřejmě všech 32 útočníků. Saíd doplnil, že pocházeli ze šesti zemí, server Al-Vatan hovoří o Mauritáncích, Alžířanech, Egypťanech, Malijcích, Nigerijcích a také Kanaďanovi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zajatci osvobození alžírskou armádouVideo: Reuters

Velká ztráta se může týkat také Japonska. V podniku bylo v době únosu 51 Japonců a o desítce z nich zatím Tokio nemá zprávu. Prozatím nepotvrzené zprávy hovoří také o pěti mrtvých Norech a dvou Malajsijcích. Mezi oběťmi je určitě nejméně jeden Alžířan.

Komplex ještě není celý prohledán

Komando islámských radikálů na objekt u Ajn Amanásu zaútočilo ve středu. Nejdříve se na svobodu dostali alžírští rukojmí, pak také někteří cizinci. Motivem únosců prý byla zahraniční intervence vedená proti islámským radikálům v sousedním Mali.

V sobotu se poprvé k případu vyjádřil americký prezident Barack Obama. Odpovědnost za smrt rukojmích podle něj padá jedině na teroristy.

Alžírská armáda se o osvobození rukojmích pokoušela od čtvrtka a Alžír byl kritizován za to, že zásah nekonzultoval s vládami států, jejichž občanů se incident týkal. Francouzský prezident François Hollande ale v sobotu postup Alžíru hájil jako naprosto správný.

Rozsáhlý komplex nebyl ještě stoprocentně prohledán. Vojáci ho museli také odminovat a po útočnících se na místě našlo velké množství munice - zatím asi 30 střelných zbraní, převážně pušek a samopalů, minomety a raketomety s municí, granátomety, granáty a pásy s výbušninami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám