Hlavní obsah

Armáda Mali obsadila Konnu, lékaři tam ale nemohou

Bamako

Maliské vojsko dokázalo v pátek obsadit město Konna, uvedla BBC. Armáda oznámila, že islámští radikálové utrpěli značné ztráty, ale novinář Kodži Siby uvedl, že vzbouřenci utekli, když se začaly u města rozmisťovat jednotky maliské armády. Do města ale nemohou od nasazení francouzských jednotek zdravotníci, i když tam panují kritické podmínky.

Foto: Reuters

Francouzští vojáci si připravují vybavení před nasazením v Mali.

Článek

„Násilím jsme získali kontrolu nad celou Konnou poté, co jsme způsobili vážné ztráty nepříteli,“ uvedla armáda Mali v prohlášení pro AFP. Podle obyvatel, s nimiž hovořil novinář Siby, ale vzbouřenci utekli.

Maliská armáda ohlásila ovládnutí Konny už v sobotu, pak je ale Francie popřela. [celá zpráva]

Oblasti bojů jsou uzavřené pro lékaře

Lékaři bez hranic vyzvali všechny strany bojů, aby se do oblasti dostali zdravotníci a humanitární pomoc. Francouzská ani maliská strana nepovolují humanitárním organizacím vstup do oblasti bojů.

„Přes naše opakované žádosti je nám přístup do regionu Konny stále odpírán,“ řekl ředitel operací Lékařů bez hranic v Mali Malik Allaouna. „Pokračování nezávislé a nestranné humanitární a zdravotnické pomoci v oblastech zasažených konfliktem je naprosto nezbytné. Žádáme všechny strany o respekt nejen k civilním obyvatelům, ale také k práci humanitárních organizací.“

Foto: Yahoo Maps, Novinky

Mali

Lékaři bez hranic o umožnění vstupu jednají s maliskými civilními i vojenskými orgány od pondělí, ale marně. V zemi přitom dlouhodobě působí.

„Lékaři bez hranic pracují už několik měsíců v zónách kontrolovaných vládou i v zónách kontrolovaných různými ozbrojenými skupinami na severu Mali,“ sdělil Malik Allaouna. „Ale od začátku ofenzívy maliských a francouzských jednotek nesmíme překračovat frontovou linii, přestože zachováváme naprostou neutralitu. Celé regiony tak zůstávají odříznuté od vnější pomoci,“ doplnil. V zemi mají 450 místních a 50 zahraničních spolupracovníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám