Hlavní obsah

Bitva v Alžírsku pokračuje, únosci chtějí vyměnit americké zajatce

– Alžír • Aktualizováno

Únosci, kteří ve středu zaútočili na plynárenský podnik v jihovýchodním Alžírsku, stále drží polovinu zahraničních rukojmích. Dle místních zdrojů citovaných agenturou Reuters jde o 60 lidí. Jsou mezi nimi i Američané a mauritánská agentura ANI, která má kontakty s únosci, tvrdí, že je chtějí útočníci vyměnit za dva teroristy odsouzené a vězněné v USA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zajatci osvobození alžírskou armádouVideo: Reuters

 
Článek

Jde o egyptského slepého šajcha Umara Abdar Rahmána a o Pákistánku Áfíu Siddíkíovou.

Rahmán byl v lednu 1996 v New Yorku odsouzen za teroristické spiknutí proti USA a za přípravu atentátu na někdejšího egyptského prezidenta Husního Mubaraka. Abdar Rahmán je duchovním vůdcem militantní islamistické organizace Islámské seskupení (Gamá al-Islamíja), která je od 2006 součástí světové teroristické sítě Al-Káida. Siddíkíová získala v USA doktorát v oboru neurologie. Roku 2010 byli v USA odsouzeni k 86 letům vězení za útok na americké agenty a vojáky.

ANI také oznámila, že velitel únosců Mochtár Belmochtár chce, aby Francie začala vyjednávat o ukončení intervence do Mali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tanky v alžírské pouštiVideo: Reuters

O počtu a celé akci v plynárenském podniku vycházejí zatím nejednotné informace. Alžírská agentura APS nejnověji oznámila, že do rukou únosců padlo přes 700 lidí, z toho více než 130 byli cizinci. Na svobodě je prý už 650 rukojmích, mezi nimi polovina z cizinců. Údaje nelze ověřit vzhledem k odlehlosti místa a také tomu, že v areálu je situace stále nepřehledná a mnoho lidí je zřejmě poschovávaných na nejrůznějších místech.

Foto: Digitalglobe, Reuters

satelitní záběr zařízení pro těžbu plynu na poli Tiganturin, které napadli teroristé

Bojuje se dál

Britské ministerstvo zahraničí uvedlo v pátečním prohlášení, že „teroristický incident pokračuje“.

Podle premiéra Davida Camerona je značný počet Britů nadále zadržován. Útok teroristů označil za brutální a divošský a současně jako "velký, dobře koordinovaný a předem naplánovaný". Podle něj byli útočníci velmi dobře vyzbrojení. „Situace je nejistá, měli bychom se však připravit na špatné zprávy,“ varoval Brity Cameron, který zrušil svoji plánovanou cestu do Amsterdamu, kde měl přednést projev o budoucnosti Británie a Evropské unie.

Podle CNN se rozšířila protiteroristická akce na další oblasti. Zřejmě jde o pokus zadržet část útočníků, kteří unikli.

Británie je vůči Alžíru velmi kritická. Zdůrazňuje, že nabízela pomoc, jak jednat v situaci s rukojmími, ať už při vyjednáváních, nebo při zásahu. Podle Londýna s tím Alžířané nemají zkušenosti. Alžír ale o pomoc nepožádal.

Alžířané doposud ani nezkontrolovali celé zařízení a je možné, že je ani nemají pod kontrolou.

Alžírský ministr vnitra Uld Kabilíja sdělil, že útočníky byli Alžířané, kteří jednali na příkaz jednoho z velitelů Al-Káidy v islámském Maghribu Mochtára Belmochtára. Do země vstoupili z Libye. Podle mauritánské tiskové agentury ale byli útočníci i z Mali, Egypta, Mauritánie, Nigeru a Kanady.

Kritika bezpečnosti

Útok teroristů také vyvolal spekulace o zajištění těžebního komplexu. Do něj se smělo jen na speciální propustky jako do armádních zařízení. Střežila ho ochranka vybavená vojenskými zbraněmi. Alžírsko se snažilo maximálně zabezpečit tento komplex, neboť má z plynu značné příjmy.

V oblasti také operovalo 400 alžírských vojáků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám