Hlavní obsah

Alžírská armáda zaútočila na únosce cizinců, část rukojmích je po smrti

– Alžír • Aktualizováno

Alžírská armáda ve čtvrtek zaútočila na plynárenské zařízení asi 40 kilometrů od města Ajn Amánsu na východě země, kde teroristé zadržovali desítky rukojmí včetně cizinců. Bitva trvala celý den, armáda nasadila i bojové vrtulníky. Svědkové z místa hlásí mnoho mrtvých včetně několika cizinců.

Foto: Kjetil Alsvik, ČTK/AP

Archivní záběr zařízení pro těžbu plynu v Amenasu

Článek

Teroristé spojovaní s radikály ze sítě Al-Káida ve středu po útoku na autobus a ubytovny pracovníků plynárenských a ropných firem zadrželi 190 lidí. Byli mezi nimi občané Norska, Japonska, USA, Francie, Irska a Velké Británie. Teroristé uváděli, že zadržují 40 cizinců.

Ve čtvrtek se nejprve část zadržovaných dostala na svobodu. Některé zdroje uvedly, že utekli. Jiné tvrdily, že zadržovaní byli propuštěni, a mělo jít hlavně o ženy, které na místě pracovaly jako tlumočnice.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Armádní akce následovala po zabití alžírského a britského rukojmí. Vláda odmítla vyjednávání, i když únosci hrozili, že v takovém případě zadržované zabijí.

Mauritánská agentura ANI uvedla, že v následující bitvě přišlo o život 34 rukojmích a 14 únosců. Alžírské zdroje později informovaly o třech desítkách mrtvých mezi zadržovanými, z nichž sedm byli cizinci. Údajně se jedná o občany Japonska, Británie a Francie.

Boj skončil až ve večerních hodinách. Zabito bylo nejméně 11 únosců.

Alžírské pozemní jednotky, jež byly nasazeny už ve středu večer, podporovaly ze vzduchu bojové vrtulníky.

Chtějí odchod Francouzů z Mali

Alžírský ministr vnitra uvedl, že únosci jsou alžírského původu, ale přišli z Libye, a do loňského roku jim velel Mochtár Belmochtár, šéf organizace Al-Káida v islámském Maghribu (AQIM). K útoku se přihlásila jak Belmochtárova skupina Brigáda Chalída abú Abbáse, tak Prapor poznamenaných krví.

Prapor požaduje ukončení francouzské intervence proti islamistům v sousedním Mali. V prohlášení otištěném v mauritánském tisku uvedl: „Činíme alžírskou vládu, francouzskou vládu a vlády dalších zemí, odkud pocházejí rukojmí, plně odpovědnými za to, co se stane, když nesplní naše požadavky. Je na nich, zda ukončí brutální agresi proti našim lidem v Mali.“

Alžírsko otevřelo pro francouzské síly, zasahující v Mali od pátku, svůj vzdušný prostor. Británie a USA pomáhají s přepravou francouzských vojáků a zbraní.

Plynárenské zařízení, kde se skupina opevnila, provozuje britský koncern BP společně s alžírskou firmou Sonatrach a norským Statoilem. Strojní zařízení mají na starosti Japonci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám