Hlavní obsah

Francie pošle do Mali další vojáky, Nigérie jich vysílá 900

Novinky, rei
Bamako
Aktualizováno

Do bojů proti radikálním islamistům na severu Mali se mají zapojit další francouzské jednotky. Při úterní návštěvě Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech to prohlásil prezident François Hollande. V Mali už nyní působí 750 francouzských vojáků. Brzy je mají doplnit i jejich kolegové ze sousedních afrických zemí. Během dne dorazí 900 Nigerijců.

Foto: Joe Penney, Reuters

Francouzští vojáci v Mali

Článek

„Nyní tam máme 750 mužů a jejich počet bude rozšířen,“ prohlásil Hollande. Podle něj v noci na úterý slavily úspěch nálety na pozice radikálů. „Dosáhly svého cíle,“ poznamenal prezident. Agentura Reuters uvedla, že je Paříž připravena poslat na pomoc maliské armádě až 2 500 vojáků.

Francie intervenuje v Mali od pátku poté, co islamisté zahájili tažení na jih k hlavnímu městu Bamako. Francouzský zásah v pondělí jednomyslně posvětila Rada bezpečnosti OSN a misi pomohla i Británie, která Francouzům poskytla dvě nákladní letadla C17. Logistickou podporu podle Francouzů přislíbily také Spojené státy a Dánsko.

Dorazily tanky

Francouzská armáda s britskou pomocí v pondělí do Mali dopravila tři desítky tanků a obrněných vozidel. Z Čadu už od pátku proti islamistům startují bojové vrtulníky a letouny Mirage a Rafale. Francouzi radikály vytlačili z měst Timbuktu a Gao. Padlo naopak vládou kontrolované město Diabaly a Francie ztratila jednu ze svých helikoptér.

Boje si zatím vyžádaly nejméně 112 mrtvých včetně pilota francouzského vrtulníku a 11 maliských vojáků.

Foto: Yahoo Maps, Novinky

Mali

Nigérie už potvrdila, že pošle do Mali 900 vojáků, což je o 300 více, než se původně čekalo. "Prezident schválil nasazení jednotky a ta bude vyslána během 24 hodin, řekl nigerijský plukovník Mohammad Yarima. Účast přislíbily i Benin, Burkina Faso, Ghana, Niger, Senegal, Togo a nově i Pobřeží slonoviny. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN přijatá v prosinci povoluje misi 3 000 zahraničních příslušníků.

Francouzi chtějí, aby se spojenecké jednotky zapojily co nejdříve, Hollande ale ve Spojených arabských emirátech přiznal, že to může týden trvat.

Islamisté ovládli sever Mali loni v dubnu za zmatečného stavu, jenž v oblasti nastal po vojenském převratu vedeném kmeny Tuaregů. Jsou mezi nimi i zkušení válečníci, kteří bojovali v Libyi v řadách svrženého vůdce Muammara Kaddáfího či v konfliktu v Alžíru.

Reklama

Související články

Pentagon plánuje intervenci v Mali

Pentagon se zapojil do plánování mnohonárodní vojenské operace v africkém Mali. Informoval o tom deník The Washington Post, podle něhož to tento týden oznámili...

V Mali vypukl puč, premiéra zajali vojáci

Premiér Mali Cheick Modibo Diarra v úterý oznámil, že odstupuje z funkce. Řekl to den poté, co ho před cestou do Francie zajali vojáci na příkaz velitele...

Výběr článků

Načítám