Hlavní obsah

Začal největší náboženský svátek na světě, v Ganze se koupaly milióny hinduistů

Dillí

Rituální velkou koupelí miliónů hinduistů v Ganze začal v pondělí v Iláhábádu hinduistický svátek Kumbh mélá. Oslavy svátku, které patří k největším náboženským shromážděním na světě, potrvají 55 dní. Očekává se, že letos se Kumbh zúčastní 100 miliónů lidí, což by byl rekord, před 12 lety to bylo kolem 70 miliónů. Čeká se i milión turistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hromadná koupel věřících v řece GanzeVideo: Reuters

 
Článek

Podle organizátora festivalu Mániho Prasáda Mišry do pondělního dopoledne smočily své tělo v řece u soutoku s Jamunou a mytickou podzemní řekou Sarasvatí téměř tři milióny lidí. Během dne by toto číslo mělo podle odhadů vzrůst až na 11 miliónů.

Foto: Jitendra Prakash, Reuters

První velká koupel hinduistů v rámci svátku Kumbh méla

Pondělí bylo jedním ze šesti dní, jež jsou podle astrologů ke koupeli nejpříhodnější. Břeh Gangy proto zaplnily zástupy mužů ve spodním prádle, žen v sárí i dětí, které trpělivě čekaly, až na ně dojde řada a za odříkávání úryvků z hinduistických posvátných textů budou moci vkročit do řeky.

Foto: Kevin Frayer, ČTK/AP

Hidnuističtí asketové při koupeli v Ganze

Všechny přístupové cesty do města byly ucpány poutníky. Jako první vjeli do vody na stříbrných vozech náboženští vůdci různých hinduistických klášterů. Jiní byli na místo koupele přineseni na stříbrných nosítkách. Duchovní se poté obrátili k davům, házeli na shromážděné lidi květiny a provolávali slávu řece Ganze.

Nejpůsobivějším obrázkem byla koupel asketů, kteří se do vody vrhli krátce po šesté hodině ranní místního času (00:30 SEČ) nazí, s těly pomazanými popelem. Jedinou ozdobou jim byly květinové girlandy.

Foto: Rajesh Kumar Singh, ČTK/AP

Hinduističtí svatí muži před koupelí v Ganze

"Smyju takto všechny své hříchy z tohoto života i životů předchozích," řekl agentuře Reuters jeden ze svatých mužů, 77letý svámí Šankaránand Sarasvatí. Obnažený muž roztřesený zimou vysvětlil, že se před 40 lety vzdal kariéry vysokého státního úředníka a stal se asketou. Cestuje pouze pěšky a po desetiletí se živí jen ořechy a ovocem.

Foto: Jitendra Prakash, Reuters

Hinduisté na slavnosti Kumbh méla

Na bezpečnost oslav dohlíží v Iláhábádu na 50 000 policistů, jejichž úkolem je zabránit jak vážným bezpečnostním hrozbám typu teroristického útoku, či katastrofě, jakou často bývá ušlapání velkého počtu návštěvníků. Postaveno bylo i 14 polních nemocnic s 243 lékaři a rozmístěno 40 000 mobilních toalet. Z přehrad byla upuštěna voda, aby se řeka aspoň trochu vyčistila. Mnozí hinduisté pár kapek vypijí a vodu posvátné řeky si odvážejí i domů v lahvích.

Foto: Jitendra Prakash, Reuters

Hinduisté při první velké koupeli Šahi snan v Ganze v rámci slavnosti Kumbh Mela.

Kumbh mélá původ odvozuje z mytologického boje mezi bohy a démony o pohár s nektarem nesmrtelnosti (kumbh znamená hindsky pohár, mélá slavnost, trh). Podle legendy se při potyčce o číši několik kapek vylilo na čtyři místa - na Iláhábád, Nášik, Udždžain a Hardvár. Svátek se slaví každé tři roky postupně na zmíněných čtyřech poutních místech, v Iláhábádu tedy vždy po 12 letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám