Hlavní obsah

USA pomáhaly Francii při neúspěšném zásahu v Somálsku

Washington

Spojené státy pomáhaly francouzským silám při nepovedeném sobotním pokusu o osvobození francouzského rukojmího v Somálsku. Oznámil to v neděli americký prezident Barack Obama, podle nějž Washington poskytl francouzskému vojenskému komandu při nezdařené osvobozovací akci "omezenou technickou podporu".

Foto: Reuters

Islámští bojovníci v ulicích Mogadiša

Článek

"Bojový letoun Spojených států krátce vstoupil do somálského vzdušného prostoru, aby v případě potřeby podpořil záchrannou operaci. Tento letoun při operaci nepoužil zbraně," uvedl podle agentury Reuters Obama v dopisu americkému Kongresu.

Podle agentury AFP Obama napsal, že akci nařídil, aby podpořil zájmy týkající se americké národní bezpečnosti. Při akci šlo o "omezenou technickou podporu" a USA se na operaci přímo nepodílely.

Nepovedené osvobození

Speciální komando francouzské rozvědky DGSE zaútočilo v sobotu na tábor islámských radikálů z hnutí Šabáb na jihu Somálska. Cílem bylo osvobodit Denise Allexe, kterého milice zajaly v Mogadišu v červenci 2009. Podle agentury AP šlo o agenta špionážní služby DGSE, který v Somálsku pomáhal s výcvikem vládních sil, bojujících proti Šabábu.

Osvobozovací akce skončila nezdarem. Paříž je přesvědčena, že zajatý Francouz je s největší pravděpodobností po smrti. Domnívá se, že byl zabit při pokusu o osvobození. Jeho věznitelé to ale popřeli a řekli, že bude brzy souzen.

Podle svědků při zásahu zemřelo nejméně osm civilistů. Francouzská vláda uvedla, že o život přišlo 17 "teroristů". Kromě nich zahynul i francouzský voják a další člen francouzských jednotek je nezvěstný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám