Hlavní obsah

Francie nasadila v Mali vojáky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzští vojáci operují v Mali, jehož vláda na severu země bojuje se sílícími islámskými radikály. Nasazení francouzských jednotek v pátek potvrdil prezident François Hollande.

Foto: Gonzalo Fuentes , Reuters

Francouzský prezident François Hollande

Článek

Vojáci podle Hollandea tvoří „podporu malijské armádě v boji proti teroristům“. Hollande upozornil, že francouzská intervence je v souladu s mezinárodním právem.

„Mali čelí útokům elementů, jejichž brutalita a fanatismus jsou známy celému světu,“ dodal Hollande v narážce na podezření, že část islamistů je napojena na síť Al-Káida. Francouzský prezident uvedl, že v Mali už operují nejen francouzští, ale také nigerijští a senegalští vojáci.

K rychlému mezinárodnímu zásahu v Mali, kde žije na 6000 Francouzů, vyzvala v noci na pátek Rada bezpečnosti OSN z obav před šířením Al-Káidy v severní Africe. O pomoc žádala malijská vláda od konce loňského roku. Rada bezpečnosti už v prosinci schválila vyslání 3000 příslušníků podpůrných sil Africké unie.

Radikální islamisté obsadili sever Mali loni v dubnu poté, co v regionu nejprve vyhlásili svůj stát Azavad Tuaregové. Islamisté po jejich vytlačení zničili množství památek spojených se súfisty, protože neodpovídají pravidlům stanoveným v koránu a sunně. [celá zpráva]

Poničena tedy byla i starobylá mauzolea v městě Timbuktu.

Jedna z radikálních skupin tento týden oznámila další postup do vládou kontrolovaných oblastí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám