Hlavní obsah

Další Afghánec v uniformě zabil britského vojáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Muž v uniformě afghánské armády v pondělí na jihu Afghánistánu obrátil zbraň proti skupině britských vojáků a jednoho z nich zabil. V úterý jeho národnost zveřejnilo britské ministerstvo obrany s tím, že šlo o další z řady útoků Afghánců proti zahraničním spojencům.

Foto: Novinky

Útočník střílel v provincii Hílmand.

Článek

Afghánec zaútočil na předsunutém postu Hazrat v provincii Hílmand. Nejprve střílel po dalších afghánských vojácích a pak otočil zbraň proti Britům. Jednoho britského vojáka zabil a několik dalších vojáků neupřesněné národnosti zranil. Odvetná palba ho zabila.

Podle sdělení koaličních sil ISAF v Afghánistánu vyšetřovatelé zjišťují, zda skutečně byl napojen na radikály. Tálibán uvedl, že muž infiltroval afghánskou armádu.

Počet takzvaných "útoků zevnitř", kdy afghánští vojáci či policisté zabijí své koaliční kolegy, podle statistik AP v loňském roce stoupl na 61 zabitých při 45 útocích. V roce 2011 šlo o 35 zabitých při 21 útocích. V některých případech na zahraniční vojáky útočili radikálové oblečení v uniformách afghánských bezpečnostních složek. [celá zpráva]

Koaliční bojové jednotky by měly z Afghánistánu odejít do konce roku 2014.

Výběr článků

Načítám