Hlavní obsah

Brutálně znásilněná studentka medicíny chtěla otevřít v Indii nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Brutálně znásilněná studentka medicíny, která v sobotu podlehla svým zraněním, chtěla pomáhat chudým lidem ze svého kraje, řekl její otec BBC. Pocházela z jedné z nejubožejších oblastí země ležící v severoindickém státě Uttarpradéš. Jejím snem bylo v budoucnu postavit nemocnici ve své rodné vsi.

Foto: Altaf Qadri, ČTK/AP

Protesty kvůli znásilnění studentky

Článek

"Byla statečná, ničeho se nebála a byla plná života," řekl o dceři její otec poté, co dívčini rodiče a bratři v pondělí rozprášili popel studentky do řeky Gangy.

Rodina se přestěhovala v roce 1983 do Dillí za lepšími životními podmínkami. Třiadvacetiletá dívka viděla ve vzdělání prostředek, jak zlepšit ekonomickou situaci rodiny. "Chtěla být lékařkou od té doby, co si začala hrát s panenkami," uvedl otec. "Opakoval jsem jí, že nemohu platit její vzdělání, ale ona neustoupila," dodal.

Rodina nakonec prodala pozemky v rodné vesnici a z peněz školu uhradila. Bratr, který jako poslední s dívkou před útokem mluvil, popsal svou sestru jako milující a nesmírně pracovitou. "Studovala dnem i nocí. Ani jsme netušili, kdy spí a kdy je vzhůru," řekl.

Vzpomínka na drobné hádky přivádí bratra oběti k slzám:  "Většinou jsme se hádali o dálkové ovládání k televizi. Měla ráda romantické seriály a reality show.“

Krátce před útokem mu sestra telefonovala. "Sestra normálně přicházela domů do osmi večer. Když předpokládala, že se zdrží, většinou zavolala, kdy se vrátí. Toho dne volala kolem sedmé a řekla mi, že se trochu opozdí. Když jsem jí ale volal zpátky po osmé večer, nebrala telefon," vzpomínal bratr.

O pár hodin později rodině telefonovali z nemocnice, kam ji odvezla policie. Rodině bylo sděleno, že dívku "potkala nehoda".

Naposledy s ní bratr mluvil o Vánocích v nemocnici. "Ukázala mi pomocí prstů, že míří do nebe," řekl.

Když nabyla v nemocnici vědomí, prosila o jídlo. "Konkrétně měla chuť na karamely. Doktor se jí zeptal, jestli by si nedala místo toho lízátko a ona odpověděla, že ano," vylíčil dívčin otec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám