Hlavní obsah

Islamisté ničí zbývající starobylá mauzolea v Timbuktu

– Bamako

Zbývající mauzolea ve starobylém maliském městě Timbuktu, která byla dosud ušetřena ničení islamisty, se v neděli stala terčem nových útoků. Podle místních představitelů citovaných agenturou AP islámští radikálové zničili čtyři další historické hrobky. Ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová toto jejich počínání označila za tragédii pro Malijce i pro zbytek světa.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z hrobek v Timbuktu

Článek

Ředitel místní turistické informační kanceláře v Timbuktu řekl, že islamisté zničili starobylé hrobky, které však nefigurovaly na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Islamisté ze skupiny Ansar Dine likvidují hrobky svatých mužů súfismu, mystické formy islámu. Mauzolea považují za projev neislámského modlářství. Šéf Ansar Dine, která spolu se severoafrickou větví teroristické sítě Al-Káida dříve v tomto roce město zabrala, podle agentury AFP pohrozil, že v Timbuktu nezůstane jediné mauzoleum. Jeden z obyvatel města sdělil, že islamisté na při ničení hrobek v neděli použili krumpáče.

Islamisté ovládají sever západoafrické země od letošního jara. V Timbuktu, nazývaném "město 333 svatých", od té doby podle AP zničili nejméně sedm z tamních 16 hrobek zapsaných na seznam UNESCO.

Zprávy o ničení mauzoleí se objevily poté, co Rada bezpečnosti OSN ve čtvrtek jednomyslně schválila vyslání mírové mise do Mali. Mise má podpořit tamní vládu v boji proti teroristům a ozbrojeným skupinám povstalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám