Hlavní obsah

Po třech letech se 22 zajatců dostalo ze somálského zajetí

– Mogadišo

Bezpečnostní síly autonomního somálského regionu Puntland v neděli osvobodily 22 rukojmích, které bezmála tři roky zadržovali somálští piráti. Informovala o tom s odvoláním na somálské úřady agentura AP. Příslušníkům puntlandských oddílů se podařilo zmocnit plavidla obsazeného piráty, které kotvilo nedaleko pobřeží.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Armádní příslušník v Mogadišu

Článek

Rukojmí - osm Jemenců, pět Indů, čtyři Ghaňané, dva Pákistánci, dva Súdánci a jeden Filipínec - se nacházeli na lodi Iceberg 1 plující pod panamskou vlajkou. Piráti jejich plavidlo určené pro převoz vozidel obsadili v březnu 2010.

Aktivita somálských pirátů řadu měsíců vyvolávala obavy obchodních lodí nejen v Adenském zálivu a mnoho zemí přiměla vyslat vojenská plavidla s úkolem zajistit bezpečnost námořních tras. Tato snaha se v poslední době zdá být úspěšná. Severoatlantická aliance, která se do protipirátských operací rovněž zapojila, tento týden oznámila, že za posledního půl roku námořní lupiči u somálských břehů neunesli jedinou loď. Z dřívější doby se však podle AP v jejich rukách stále nachází na 120 rukojmích.

Zatímco v roce 2010 bylo registrováno 47 plavidel unesených somálskými piráty, letos to bylo jen pět případů. Motivem těchto útoků byla často úspěšná snaha získat výkupné. Pirátům operujícím podél tři tisíce kilometrů dlouhého somálského pobřeží nahrávalo dlouhodobé faktické bezvládí v jejich zemi po svržení diktátorského režimu v roce 1991.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám